Ziua Naţională a Contabilului Român

MESAJUL

Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România adresat tuturor profesioniştilor contabili din România cu ocazia „Zilei Naţionale a Contabilului Român” din 21 septembrie 2013

„Decidenţii de la toate nivelurile, precum şi politicile publice, ori de câte ori au ocazia să se pronunţe cu privire la contabilitate şi la organismele profesionale din domeniu, trebuie să aibă în vedere conceptul de interes public”

(Marin Toma)

Doamnă/Domnule Preşedinte,

Doamnă/Domnule Director Executiv,

Stimaţi invitaţi,

Doamnelor şi domnilor colegi,

Ne adresăm tuturor celor care alcătuim comunitatea noastră profesională cu satisfacţia legitimă generată de un bilanţ bogat – individual, în echipă, în structurile teritoriale şi naţionale ale CECCAR – în anul care a trecut de la precedenta sărbătorire a „Zilei Naţionale a Contabilului Român” şi cu convingerea, bazată pe fapte, pe realităţi, că în perioada care urmează ne vom face mai bine datoria, ne vom spori contribuţia la ceea ce reprezintă cauza noastră comună: progresul economiei româneşti, prosperitatea întregii naţiuni.

În aceste momente de emoţionantă comuniune profesională şi spirituală, când simţim mai puternic că formăm un corp de elită al profesiilor liberale, este mai viu ca oricând spiritul de unitate şi solidaritate imprimat CECCAR de preşedintele Marin Toma, plecat dintre noi mult prea devreme, în urmă cu peste un an, absenţa sa fiind resimţită dureros de toţi cei care l-au cunoscut şi preţuit în cel mai înalt grad. Ziua de astăzi a fost prefaţată de dezvelirea statuii marelui nostru mentor şi lider, Marin Toma, eveniment în a cărui solemnitate şi-au găsit reflectarea omagierea operei sale şi, deopotrivă, voinţa de a o duce mai departe, cu competenţă şi responsabilitate, cu dragoste de profesie şi oameni.

„Ziua Naţională a Contabilului Român” reprezintă, aşa cum spunea cel care a iniţiat-o, preşedintele Marin Toma, „un prilej pentru a aduce un omagiu tuturor celor care au luptat sau au sprijinit activităţile CECCAR – membrii fondatori, reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi ai administraţiilor locale, autorităţi publice, organisme neguvernamentale – asociaţii şi fundaţii, precum şi structurile alese sau executive ale CECCAR şi, nu în ultimul rând, experţilor contabili şi contabililor autorizaţi – aceşti furnizori de încredere şi de securitate financiară – care au asigurat unitatea şi au dat puterea şi resursele necesare tuturor realizărilor din profesia contabilă”.

Este, de asemenea, un prilej de a reafirma adevărul potrivit căruia CECCAR a dat şi dă dovadă de o capacitate remarcabilă de gestionare şi organizare a profesiei contabile, devenind – graţie înaltului profesionalism al membrilor săi – şi un organism profesional foarte apreciat la nivel european şi internaţional.

Avem satisfacţia legitimă că, în perioada care a trecut de la reînfiinţarea CECCAR, cu contribuţia decisivă a preşedintelui Marin Toma, organizaţia noastră profesională – cea mai puternică din sud-estul Europei – a devenit un adevărat brand naţional, emblematic pentru ceea ce înseamnă calitatea profesiei pe care o exercităm. Când se vorbeşte despre CECCAR, nu numai în cercurile de specialişti din ţară, ci şi la manifestări din străinătate, se exprimă în modul cel mai concludent cu putinţă un respect deosebit, punctele de vedere ale reprezentanţilor contabililor români fiind luate în considerare cu profund interes şi, de regulă, incluse în documentele oficiale ale respectivelor forumuri. Acest incontestabil prestigiu este propriu acelor brand-uri care – odată cu trecerea timpului – nu s-au erodat, ci, dimpotrivă, şi-au consolidat poziţiile, inclusiv în această perioadă a crizei globale.

Este semnificativ că – şi în ultimul an – la numeroase manifestări profesionale, ştiinţifice, CECCAR a fost prezent fie în calitate de coorganizator, fie de participant activ prin studii şi analize fundamentate pe diagnoze pertinente – sursă de soluţii realiste, apreciate ca atare de specialişti de marcă din cele mai diverse domenii ale vieţii politice şi economico-sociale.

Toate aceste aspecte ale activităţii Corpului nostru profesional se cer îmbogăţite şi aprofundate în perioada următoare, astfel încât brand-ul CECCAR să capete noi valenţe valorice, în ţară şi în străinătate. Asemenea experienţe ne-au permis, ne permit şi ne vor permite să ne încadrăm mai consistent şi mai vizibil în marile dezbateri consacrate strategiior de modernizare a României, cu accent pe procesele de reindustrializare, de creare a unui nou model de creştere economică, începând cu identificarea modalităţilor de evitare a erorilor care nu ne-au permis să atenuăm, în măsura posibilului, efectele crizei globale.

Calitatea pregătirii profesionale a contabililor români reprezintă un bun de primă importanţă nu numai pentru îndeplinirea rolului de experţi ai clienţilor noştri, ci şi de consultanţi în probleme care vizează macroeconomia, contactul permanent cu adevăratele stări de fapt la toate nivelurile permiţându-ne să ne pronunţăm în cunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte confruntările de idei şi soluţii consacrate unor teme majore precum accesarea fondurilor europene, politica investiţională, mai ales în infrastructură, reducerea deficitelor fiscal, comercial şi de cont curent, elaborarea bugetelor naţionale multianuale, reformarea sistemului de impozitare, mecanismul de sprijinire efectivă a IMM-urilor.

Chiar dacă, în momentul de faţă, creşterea economică este încă fragilă, resursele de finanţare se dovedesc insuficiente, numărul de insolvenţe se menţine ridicat, există premise pentru o reală relansare în noul interval strategic 2014 – 2020, iar contribuţia experţilor contabili la mai buna punere în valoare a potenţialului de care dispune România este de necontestat.

Pornind de la nivelul micro, de la IMM-uri până la întreprinderile mari şi foarte mari, continuând cu structurile sectoriale şi terminând cu domeniile esenţiale la scară macro, pretutindeni şi în toate fazele procesului decizional fiecare profesionist contabil a avut şi are un câmp larg de aplicare a cunoştinţelor sale tot mai adaptate la cerinţele reale ale vieţii. Aceasta înseamnă un efort perseverent de imprimare a rigorii în entităţile economice, a responsabilităţii, a respectului faţă de adevăr, ceea ce presupune şi respingerea hotărâtă a actelor care contravin legii şi principiilor noastre etice. Se impune să acţionăm în aşa fel încât să contribuim la o dezvoltare durabilă autentică, la formarea unui mediu de afaceri mai curat, respirabil, definit prin creativitate şi cult al valorilor.

CECCAR are nu numai dreptul, ci şi obligaţia de a fi consultat, de a participa activ la dezbaterea proiectelor de acte normative care privesc atât profesia noastră, cât şi problematica generală privind fiscalitatea, reglementările referitoare la sistemul financiar bancar, la activitatea antreprenorială, iar vocea reprezentanţilor noştri se va face tot mai puternic auzită în structurile de dialog social în cel mai profund spirit democratic. Şi în acest sens avem o bogată tradiţie, al cărei promotor a fost preşedintele nostru Marin Toma, coautor al unor acte legislative esenţiale ale tranziţiei României spre economia de piaţă.

Dezvoltarea infrastructurii, adaptarea managementului la condiţiile economice şi sociale actuale, iniţierea unor structuri complexe în rândul membrilor, care să conducă la schimbarea de atitudini, dezvoltarea comportamentelor etice, asigurarea calităţii, identificarea rolului şi locului CECCAR în dezvoltarea profesiei contabile naţionale şi internaţionale sunt numai câteva dintre obiectivele de dezvoltare pe care CECCAR le-a avut şi le are ca priorităţi.

Avem toate motivele să privim cu încredere posibilităţile CECCAR, ale membrilor noştri de a-şi îndeplini în condiţii tot mai bune menirea. Pentru ca realităţile reflectate de tot ceea ce înseamnă exercitarea profesiei contabile să fie mai bune, trebuie – înainte de toate – să fim noi mai buni.

LA MULŢI ANI!

Tuturor profesioniştilor contabili din România

 

21 septembrie  2013                         

Consiliul Superior al CECCAR