Chestionarul IFAC pentru PMM-uri evidenţiază răspândirea incertitudinii economice, un optimism prudent şi principalele probleme cu care se confruntă profesia contabilă în 2013

Ultimul chestionar rapid al IFAC pentru PMM-uri, efectuat la finalul anului 2012, a arătat că cele mai mici practici contabile şi clienţii acestora nu sunt imuni la instabilitatea macroeconomică.  În contextul continuării crizei datoriilor de stat, recesiunii în două etape din Zona Euro şi creşterii inflaţiei în unele regiuni, incertitudinea economică a dominat multe dintre răspunsurile la chestionarul pentru practicile contabile mici şi mijlocii (PMM-uri). În ciuda acestor preocupări, PMM-urile păstrează un optimism precaut, demonstrându-şi rezistenţa şi perseverenţa în perioadele dificile.

După menţinerea la curent cu noile standarde şi reglementări, trei probleme legate de starea de sănătate a economiei – atragerea şi păstrarea clienţilor, presiunea de a reduce onorariile şi creşterea costurilor – s-au aflat în fruntea listei provocărilor cu care se confruntă PMM-urile. În mod similar, respondenţii au indicat că pentru clienţii lor, entităţile mici şi mijlocii (IMM-uri), cele mai mari provocări reprezintă reglementările, urmate de incertitudinea economică. Respondenţii se aşteaptă, în general, la puţine modifcări în performanţa activităţii în anul următor; totuşi, un număr ceva mai mare de PMM-uri (cu 5 puncte mai multe) au indicat că se aşteaptă ca activitatea să fie mai bună în anul următor, comparativ cu numărul celor care au dat acest răspuns la finalul anului 2011. Ele se aşteaptă ca această creştere să fie generată în primul rând din veniturile de la clienţii noi.

Deşi respondenţii au identificat reputaţia şi credibilitatea profesiei drept principala problemă cu care se va confrunta profesia în 2013, ei au clasificat în general percepţia publică despre profesie din ţara/jurisdicţia lor ca fiind medie sau peste medie şi se aşteaptă ca această percepţie să se îmbunătăţească până în 2025.

“Ca promotori ai creşterii şi dezvoltării, întreprinderile mici sunt extrem de importante pentru sănătatea economiilor locale şi globale. Nu trebuie să subestimăm valoarea acestui sector şi rolul pe care contabilii îl joacă în susţinerea IMM-urilor, în calitate de consultanţi de afaceri de încredere. Prin urmare, reglementatorii şi normalizatorii de standarde trebuie să fie atenţi la impactul pe care dispoziţiile lor îl au asupra PMM-urilor şi IMM-urilor; conform rezultatelor chestionarului, acesta este un aspect care continuă să reprezinte o provocare atât pentru întreprinderile mici, cât şi pentru contabilii acestora”, a declarat Preşedintele Comitetului PMM Giancarlo Attolini.

Raportul chestionarului include diferenţe notabile între regiuni şi în funcţie de mărimea practicii, pe lângă seriile de timp bazate pe chestionarele anterioare, dacă există. Consultaţi raportul complet în secţiunea destinată Comitetului PMM de pe site-ul IFAC: www.ifac.org/SMP.

Chestionarul de la finalul anului 2012 a primit 3.767 de răspunsuri şi a fost realizat în 17 limbi, fiind desfăşurat în perioada 21 noiembrie – 31 decembrie. Chestionarul, efectuat de două ori în 2012, are ca scop obţinerea unei imagini a principalelor provocări şi tendinţe care influenţează PMM-urile la nivel global; deoarece răspunsurile nu au fost echilibrate din punct de vedere geografic, rezultatele nu sunt neapărat reprezentative pentru PMM-uri la nivel global sau regional. IFAC doreşte să mulţumească organizaţiilor membre şi organizaţiilor regionale care au ajutat la traducerea şi distribuirea chestionarului. 

Despre Comitetul PMM

Comitetul PMM din cadrul Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC) reprezintă interesele profesioniştilor contabili care îşi desfăşoară activitatea în practici mici şi mijlocii (PMM-uri). Comitetul elaborează îndrumări şi instrumente şi încearcă să se asigure că nevoile PMM-urilor sunt luate în considerare de normalizatorii de standarde, organismele de reglementare şi factorii politici. De asemenea, comitetul acţionează ca un purtător de cuvânt pentru PMM-uri pentru a spori nivelul de cunoaştere a rolului şi valorii acestora, în special în ceea ce priveşte sprijinirea IMM-urilor, precum şi a importanţei sectorului întreprinderilor mici în general.

Despre IFAC

IFAC este organizaţia globală a profesiei contabile, dedicată servirii interesului public prin consolidarea profesiei şi contribuirea la dezvoltarea unor economii internaţionale puternice. IFAC este formată din 173 de membri şi asociaţi din 129 de ţări şi jurisdicţii, reprezentând aproximativ 2,5 milioane de contabili din practica publică, educaţie, servicii de stat, industrie şi comerţ.