CECCAR partener la seminarul organizat de IFAC cu tema „Criza datoriilor de stat, o chestiune urgentă – de la lecţii la reformă”

În perioada 19 – 20 martie 2012 la Viena a avut loc seminarul „Criza datoriilor de stat, o chestiune urgentă – de la lecţii la reformă” organizat de IFAC, având drept partener principal CECCAR.

Acest seminar global foarte oportun a reunit principalii factori de decizie, politicieni şi lideri din domeniul gestiunii finanţelor publice în vederea examinării cauzelor care contribuie la criza internaţională a datoriilor de stat, precum şi a măsurilor necesare acum pentru realizarea unei reforme semnificative.

Problemele evidenţiate de criza datoriilor de stat includ transparenţa şi răspunderea guvernelor şi slaba gestionare a finanţelor publice, precum şi o slabă raportare financiară  în sectorul public, fără a se limita însă la acestea. Instituţiile de administraţie fiscală sunt deficitare în multe ţări şi nu creează nici constrângerile, nici stimulentele necesare pentru ca guvernele să îşi gestioneze finanţele de o manieră care să protejeze interesul public şi, de asemenea, investitorii.

Din dezbaterile seminarului a rezultat faptul ca în trecut, se presupunea că guvernele sunt lipsite de riscuri. Criza prezentă ne obligă să contestăm acea ipoteză – şi trebuie să concluzionăm că ea nu mai este validă. Guvernele nu sunt lipsite de riscuri, iar eşecul administraţiei fiscale din sectorul public are un impact economic care va depăşi semnificativ impactul pierderilor provocate de eşecurile corporative, cum ar fi Enron, WorldCom, Parmalat, Lehman Brothers şi Olympus.

Profesia contabilă are un rol important ca lider în soluţionarea crizei actuale şi în construirea unui sistem financiar internaţional reformat. Profesia contabilă se află într-o poziţie unică pentru a informa şi sprijini guvernele, pentru a furniza cunoştinţe practice şi tehnice referitoare la multe probleme legate de criză şi pentru a îşi oferi ajutorul în soluţionarea acestora.

Directorul executiv al IFAC preciza în discursul său faptul că: “Raportarea financiară de stat se află la răscruce de drumuri. Reducerea incertitudinii economice şi eliminarea datoriei negestionabile trebuie să reprezinte priorităţi pentru toate guvernele, liderii naţionali şi oficialii din sectorul public; este esenţial să fie luate acum măsurile necesare pentru crearea unei schimbări semnificative.”


Seminarul IFAC privind Criza datoriilor de stat demonstrează necesitatea urgentă a transformării gestiunii financiare publice 

(New York, 21 martie 2012) – Seminarul Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC), Criza datoriilor de stat, o chestiune urgentă – de la lecţii  la reformă, a reunit principalii factori de decizie, politicieni, lideri din domeniul gestiunii finanţelor publice şi alţi participanţi pe parcursul ultimelor două zile la Viena. Prezentările, dezbaterile şi discuţiile au vizat o cunoaştere detailată a cauzelor care contribuie la criza internaţională a datoriilor de stat şi au transmis mesajul clar şi consecvent că stresul fiscal şi instabilitatea asociate crizei trebuie tratate urgent, prin intermediul unei reforme radicale a sistemelor şi instituţiilor de gestiune financiară publică din multe ţări.

„Am auzit, pe parcursul acestor ultime două zile, că problemele legate de raportarea şi gestiunea financiară nu se limitează la un număr mic de ţări europene, ci sunt larg răspândite. Există un pericol real ca actuala criză a datoriilor de stat, cumulată cu provocările fiscale ale populaţiilor în curs de îmbătrânire, să se transforme într-o criză fiscală globală – şi, prin urmare, este mai urgent ca niciodată să acţionăm pentru a realiza o transformare radicală a gestiunii financiare publice”,  a afirmat Ian Ball, director executiv IFAC. „Scopul nostru este o transparenţă şi răspundere sporite pentru entităţile din sectorul public din întreaga lume. Acestea ar conduce la sustenabilitate fiscală pe termen lung, guverne mai eficiente şi eficace şi la un risc redus de noi crize fiscale”.

Vorbitorii au inclus lideri influenţi ai domeniilor financiar şi contabil, cum ar fi Vincenzo La Via, Director Financiar Grupul Banca Mondială; Goran Persson, Fost Prim Ministru al Suediei; Ruth Richardson, fost Ministru de Finanţe în Noua Zeelandă; şi David Walker, Fondator şi Director Executiv al Iniţiativei de Relansare a Americii şi fost Revizor General al Statelor Unite (aveţi anexată lista completă).

Principalele concluzii ale seminarului au inclus:

    1. Criza datoriilor de stat a identificat o necesitate urgentă şi constrângătoare ca guvernele să trateze cu seriozitate calitatea sistemelor şi instituţiilor lor de gestiune financiară publică.
    2. Riscurile fiscale asociate populaţiei în curs de îmbătrânire din multe ţări amplifică riscurile asociate unei gestiuni şi evaluări fiscale slabe care au fost expuse de criza datoriilor de stat.
    3. Criza actuală a subliniat deficienţele asociate bugetării şi contabilităţii de casă.
    4. Guvernele trebuie să adopte bugetarea şi contabilitatea pe bază de angajamente pentru a evalua şi gestiona mai bine poziţia fiscală.
    5. Adoptarea Standardelor Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSAS) este necesară pentru asigurarea consecvenţei şi comparabilităţii la nivel global în raportarea financiară din sectorul public.
    6. Contabilitatea de angajamente şi IPSAS-urile sunt implementate cu succes în mai multe ţări, între care Australia, Austria, Noua Zeelandă, Spania, Elveţia şi Suedia; aceste ţări au acum instrumentele necesare pentru o mai bună alocare a resurselor şi pentru un proces decizional fiscal îmbunătăţit.
    7. Profesia contabilă are un rol cheie de jucat în această transformare, şi trebuie să fie un lider şi un catalizator al schimbării.
    8. Politicienii, guvernele şi miniştrii de finanţe trebuie să recunoască avantajele politice ale sistemelor de gestiune financiară de înaltă calitate în ceea ce priveşte absorbţia şi gestionarea şocurilor economice.
    9. În acelaşi timp, politicienii, guvernele şi miniştrii de finanţe trebuie să recunoască faptul că costul unui eşec de gestiune financiară ar putea fi pierderea suveranităţii.
    10. Multe dintre părţile interesate au un rol de jucat: organizaţiile internaţionale (cum ar fi Forumul de Stabilitate Financiară) trebuie să considere schimbările instituţionale ca fiind necesare; cetăţenii, investitorii, agenţiile de rating de credit şi auditorii trebuie educaţi, informaţi şi implicaţi.
    11. Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public trebuie să aibă o legitimitate şi o guvernare puternică, precum şi stabilitate financiară şi operaţională.

Criza datoriilor de stat, o chestiune urgentă – de la lecţii  la reformă a avut loc în perioada 19-20 martie 2012 la Hilton Viena. Sponsorii evenimentului au inclus CECCAR, Ernst & Young, PwC şi Banca Mondială.

Pentru mai multe informaţii referitoare la conferinţă, vizitaţi http://sovereigndebt.ifac.org.

 

Despre IFAC

IFAC este organizaţia globală a profesiei contabile, dedicată servirii interesului public prin consolidarea profesiei şi contribuirea la  dezvoltarea unor economii internaţionale puternice. IFAC include în prezent 167 de membrii şi asociaţii din 127 de ţări şi jurisdicţii, reprezentând aproximativ 2,5 milioane de contabili din practica publică, educaţie, servicii de stat, industrie şi comerţ.

Vorbitorii de la seminarul Criza datoriilor de stat, o chestiune urgentă – de la lecţii  la reformă:

    1. Ian Ball, Director Executiv, Federaţia Internaţională a Contabililor
    2. Andreas Bergmann, Preşedinte, Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public
    3. Jón Blöndal, Şeful Diviziei Bugetare şi Cheltuieli Publice, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD)
    4. Robert Dacey, Contabil-Şef, Oficiul de Răspundere Guvernamentală, SUA
    5. Prof. Dr. Roger Dassen RA, Director Global, Clienţi, Servicii şi Talente, Deloitte Touche Thomatsu Limited
    6. John M. Herhalt, Preşedinte Global, Guvern şi Infrastructură, KPMG LLP
    7. Dna. Belén Hernàndez, Directoratul de Contabilitate Publică, Spania
    8. Vincenzo LaVia, Director Financiar General, Grupul Banca Mondială
    9. Bo Lundgren, Director General Oficiul Suedez pentru Datoria Naţională
    10. Prof. Stephen Martin, Director Executiv, Comitetul pentru Dezvoltare Economică din Australia
    11. Ruth Richardson, Fost Ministru de Finanţe din Noua Zeelandă
    12. Goran Persson, Fost Prim Ministru al Suediei
    13. Gerhard Steger, Director al Directoratului General pentru Buget Ministerul de Finanţe, Austria
    14. Jan Suresson, Lider Guvernare Globală şi Servicii Publice PricewaterhouseCoopers
    15. Goran Tidstrom, Preşedinte, Federaţia Internaţională a Contabililor
    16. James Turley, Preşedinte şi Director Executiv, Ernst&Young
    17. Nicolas Veron, Membru Bruegel, Profesor invitat, Institutul de Economie Internaţională Peterson – Washington DC
    18. David Walker, Fondator şi Director Executiv al Iniţiativei de Relansare a Americii şi fost Revizor General al Statelor Unite
    19. Fritz Zurbrugg, Director, Administraţia Financiară Federală din Elveţia