IMM-urile şi PMM-urile pot fi parte din soluţia la recesiunea economică globală
CECCAR partener la seminarul organizat de IFAC cu tema „PROVOCĂRI ŞI OPORTUNITĂŢI PE CARE LE ÎNTÂMPINĂ PRACTICILE MICI ŞI MIJLOCII ÎNTR-UN CLIMAT DE PIAŢĂ ÎN CONTINUĂ SCHIMBARE LA NIVEL GLOBAL”
(Singapore/New York, 19 martie 2012)
Peste 200 de delegaţii din 40 de organizaţii profesionale contabile din 36 de ţări au convenit la Singapore realizarea celui de-al şaselea Forum IFAC al Practicilor Mici şi Mijlocii (PMM). Co-găzduit de Institutul Contabililor Publici Autorizaţi din Singapore (ICPAS), evenimentul din acest an este caracterizat prin discursul cheie adresat de Dna Jessica Tan, Preşedinte al Comitetului Parlamentar pentru Finanţe şi Comerţ & Industrie din Singapore din cadrul Guvernului şi vorbitori din cadrul Federaţiei de Afaceri din Singapore (SBF) şi Autoritatea de Reglementare Corporativă (ACRA) din Singapore.
Delegaţii din organismele membre IFAC au convenit cu reprezentanţii din comunitatea de reglementare, asociaţiile de afaceri regionale principale şi cu normalizatorii de standarde internaţionale să discute provocările prioritare pe care le întâmpină sectorul PMM şi să colaboreze privind soluţiile la nivel global. Temele sesiunilor plenare includ formarea de reglementări şi standarde şi felul în care PMM-urile pot valorifica oportunităţile apărute într-un climat de piaţă în continuă schimbare.
Preşedintele adjunct al IFAC, Dl Warren Allen a prezentat o privire de ansamblu asupra rolului pe care îl are IFAC într-un cadru în schimbare privind IMM/PMM-urile. Rezultatele Chestionarului privind Conducerea globală al IFAC din anul 2011 au evidenţiat faptul că nevoile PMM-urilor şi al întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-urile) continuă să constituie un domeniu cu prioritate ridicată în cadrul membrilor IFAC. Acest fapt se poate datora faptului că PMM-urile şi IMM-urile în serviciul cărora sunt aceştia, constituie coloana stabilităţii economice. Aici în Singapore, de exemplu IMM-urile şi micile componente (filiale, ramuri, etc.) a corporaţiilor multinaţionale contribuie până la jumătate din produsul intern brut (PIB). Şi datorită acestui lucru, IFAC se adresează deschis pentru a se asigura că liderii mondiali recunosc faptul că sectorul întreprinderilor mici reprezintă un aspect de interes public iar politica, reglementarea şi standardele sunt dezvoltate într-o modalitate în care să faciliteze creşterea acestui sector.
Preşedintele ICPAS, Dr. Ernest Kan a precizat că ICPAS este onorat să co-găzduiască Forumul PMM de anul acesta împreună cu IFAC. Focalizarea pe PMM şi IMM se completează cu focalizarea strategică pe care ICPAS a plasat-o pe dezvoltarea PMM. Într-un mediu economic complex la nivel global, PMM-urile şi IMM-urile se confruntă cu provocări unice privind crearea de valoare şi dezvoltarea capacităţii. Prin intermediul forumului, avem ca scop să oferim o platformă pentru reprezentanţii internaţionali în care să fie schimbate opinii privind sprijinirea acestui sector.
Preşedintele Comitetului PMM al IFAC, Dl Giancarlo Attolini a adăugat „Putem să observăm din prezenţa de astăzi şi participarea ridicată la Chestionarul rapid pentru PMM-uri de pe parcursul anului 2011, faptul că membrii IFAC se angajează să fie în slujba constituenţilor PMM. IFAC împărtăşeşte acest angajament deoarece micile practici de contabilitate sunt de obicei în serviciul micilor întreprinderi iar atunci când micile întreprinderi prosperă, economiile locale tind de asemenea să prospere. Considerăm că IMM-urile şi PMM-urile pot fi parte din soluţia la recesiunea economică globală.”
Din partea CECCAR a participat reprezentantul său în Comitetul PMM IFAC, care a susţinut o prezentare cu largă aplicabilitate si de un extrem interes în actualul context economic, şi anume „Sprijinirea PMM-urilor să facă faţă provocărilor şi să profite de oportunităţile viitoare”.
Forumul Practicilor Mici şi Mijlocii al IFAC oferă o platformă unică, globală pentru delegaţii din organismele membre IFAC pentru a afla, a dezbate şi a colabora privind oportunităţile şi provocările pe care le întâmpină PMM-urile şi clienţii săi, întreprinderile mici şi mijlocii. Evenimentul de anul acesta a fost posibil datorită sprijinului generos al co-gazdei sale, Institutul Contabililor Publici Autorizaţi din Singapore şi sponsorizarea făcută de următoarele organisme membre IFAC: Association of Chartered Certified Accountants; Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR); Certified General Accountants Association din Canada; CNDCEC; CPA Australia; Institute of Certified Public Accountants din Hong Kong şi ICAEW.
Comitetul PMM din cadrul Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC) reprezintă interesele profesioniştilor contabili care activează în practicile mici şi mijlocii (PMM-urile). Comitetul colaborează cu organismele membre IFAC pentru a elabora îndrumări şi instrumente şi este un purtător de cuvânt al PMM-urilor în vederea sporirii nivelului de cunoaştere a rolului şi valorii lor. Comitetul depune eforturi pentru a se asigura că nevoile IMM-urilor şi PMM-urilor sunt luate în considerare de normalizatorii de standarde, organismele de reglementare şi factorii politici.
IFAC este organizaţia globală a profesiei contabile, dedicată servirii interesului public prin consolidarea profesiei şi contribuirea la dezvoltarea unor economii internaţionale puternice. IFAC include în prezent 167 de membrii şi asociaţii din 127 de ţări şi jurisdicţii, reprezentând aproximativ 2,5 milioane de contabili din practica publică, educaţie, servicii de stat, industrie şi comerţ.