Summit-ul contabil privind reforma guvernării corporative a privit dincolo de criza financiară globală

Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC) şi Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) au găzduit participanţi din peste 50 de ţări

(New York/18 octombrie 2010) – Liderii contabili din întreaga lume s-au întâlnit la Geneva în data de 12 octombrie pentru a discuta noi etape ale reformelor globale în domeniul guvernării corporative. Având ca scop prevenirea unor crize financiare viitoare, ei au sprijinit colectiv următoarele aspecte:

  • Profesia contabilă are un rol esenţial de jucat în consolidarea guvernării corporative şi facilitarea integrării guvernării şi sustenabilităţii în strategia, activităţile şi raportarea unei organizaţii.
  • Consiliile ar trebui să se concentreze pe sustenabilitatea întreprinderilor lor pe termen lung. Prin urmare, reforma guvernării corporative trebuie să includă consolidarea supravegherii conducerii de către consiliu, poziţionarea gestionării riscurilor ca responsabilitate cheie a consiliului şi încurajarea unor practici de remunerare care să echilibreze riscurile şi criteriile de performanţă pe termen lung (din punct de vedere social, de mediu şi economic).
  • Guvernarea înseamnă mai mult decât disponibilitatea structurilor, regulilor şi principiilor adecvate – se referă la asigurarea comportamentelor şi proceselor adecvate.
  • Mecanismele de guvernare trebuie consolidate în bănci şi în alte companii pentru a se asigura o mai bună supraveghere a gestionării riscurilor şi compensării executivului.
  • Este nevoie de mai mult dialog între factorii politici, profesia contabilă şi alte sectoare financiare pentru a se analiza modul în care putem lucra împreună eficient la nivel global.

Conferinţa, găzduită de Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC) şi Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), a avut loc la sediul ONU de la Geneva, Elveţia.

Dl. profesor Mervyn King, autorul Codului King privind guvernarea corporativă, a fost principalul vorbitor. Participanţii din peste 50 de ţări au venit cu întrebări esenţiale, între care: Ce lecţii reies în urma crizei financiare în domeniul guvernării corporative? Ce reforme ale guvernării corporative ar trebui să fie elaborate pe o bază globală? Şi ce rol ar trebui să joace profesia contabilă?

„Profesioniştii contabili pot servi ca o legătură esenţială în asigurarea practicării unei bune guvernări corporative”, a spus Preşedintele IFAC, Robert L. Bunting. „Contabilii oferă o direcţie strategică consiliilor şi organismelor de guvernare, dorind să asigure gestionarea adecvată a riscurilor şi utilizarea adecvată a resurselor – toate fiind procese esenţiale pentru facilitarea unei guvernări corporative solide”.

Conferinţa IFAC-UNCTAD a avut ca obiectiv să permită profesioniştilor contabili, experţilor în guvernare corporativă şi altor participanţi să discute practicile actuale, să schimbe opinii cu privire la elementele esenţiale ale guvernării corporative şi să discute cele mai bune practici care vor îmbunătăţi climatul economic şi de afaceri actual şi viitor.

Mervyn King, profesor la Universitatea din Africa de Sud, care s-a specializat pe cetăţenie corporativă, a spus: „Întreprinderile noastre afectează societatea, economia şi mediul. Nu mai suntem spectatori de la distanţă ai acestor organizaţii, ci părţi interesate, deoarece întreprinderile au impact asupra societăţii, mediului şi economiei noastre”.

Despre IFAC

IFAC (www.ifac.org) este organizaţia globală a profesiei contabile care serveşte interesul public prin consolidarea profesiei şi prin contribuirea la dezvoltarea economiilor internaţionale puternice. Este alcătuită din 159 de membri şi organisme asociate din 124 de state şi jurisdicţii, reprezentând peste 2.5 milioane de profesionişti contabili din sectorul public, educaţie, administraţie, industrie şi comerţ.

Despre Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD)

UNCTAD este punctul de focalizare al ONU pentru tratamentul integrat al investiţiilor şi dezvoltării întreprinderilor. De la înfiinţarea sa în 1964, UNCTAD a evoluat progresiv într-o instituţie competentă bazată pe cunoaştere, a cărei activitate are ca obiectiv facilitarea formării dezbaterilor politice actuale şi a modului de gândire a dezvoltării. UNCTAD este gazda Grupului de Lucru Interguvernamental de Experţi pentru Standardele Internaţionale de Contabilitate şi Raportare (ISAR). Pentru mai mult de 25 de ani, ISAR a fost punctul de focalizare al sistemului ONU pentru problemele legate de transparenţa şi contabilitatea corporativă. Prin intermediul ISAR, UNCTAD face eforturi pentru a promova cele mai bune practici internaţionale în domeniul raportării financiare şi prezentării de informaţii privind guvernare corporativă şi pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi dezvolte competenţele tehnice în acest domeniu. Mai multe informaţii sunt disponibile pe www.unctad.org/isar.