Comunicat de presa al ECOFIN din data de 15 februarie 2011 privind combaterea fraudei fiscale

Combaterea fraudei fiscale: adoptarea unei directive pentru sporirea asistenţei reciproce şi pentru schimbul de informaţii

Consiliul a adoptat astăzi (*) o directivă care urmărea consolidarea cooperării administrative în domeniul impozitării directe, pentru a permite statelor membre să combată mult mai eficient frauda fiscală.

În contextul mobilităţii din ce în ce mai mari a contribuabililor şi a volumului din ce în ce mai mare al tranzacţiilor transfrontaliere, directiva urmăreşte să satisfacă nevoia din ce în ce mai mare de asistenţă reciprocă- în special prin schimbul de informaţii- astfel încât statele să poată revizui mai bine taxele datorate.

Fiind una dintre măsurile de implementare a strategiei UE pentru combaterea fraudei fiscale, lansată în 2006, textul asigură o examinare a directivei 77/799/EEC care stă la baza cooperării administrative în domeniul impozitării încă din 1977.

Prin această Directivă se asigură că standardul OECD referitor la schimbul de informaţii la cerere este implementat în UE. Aşadar, prin aceasta, o serie de state membre nu vor mai putea refuza să furnizeze informaţii despre un contribuabil dintr-un alt stat membru doar în baza motivului că acele informaţii sunt deţinute de o bancă sau o altă instituţie financiară. Directiva identifică anumite detalii care trebuie indicate în solicitările de informaţii, adică identitatea persoanei investigate şi scopul fiscal pentru solicitarea informaţiilor.

De asemenea, Directiva stabileşte o abordare pas cu pas care urmăreşte să asigure un schimb automat de informaţii pentru opt categorii de venit şi capital (**). Începând cu anul 2015, statele membre vor comunica automat informaţiile pentru maxim cinci categorii, cu condiţia ca aceste informaţii să fie disponibile. Până la 1 iulie 2017, Comisia va furniza un raport şi, dacă va fi necesar, o propunere. Consiliul va analiza acea propunere cu scopul de a înlătura condiţia privind disponibilitatea şi extinderea numărului de categorii de la cinci la opt.

În plus, Directiva:

– va extinde cooperarea între statele membre pentru a acoperi întreg sectorul impozitelor directe;

– va stabili intervalele temporale pentru furnizarea informaţiilor la cerere şi a altor solicitări de ordin administrativ;

– va permite funcţionarilor dintr-un stat membru să participe la solicitări de ordin administrativ de pe teritoriul altui stat membru;

– va furniza contextul pentru schimbul de informaţii;

– se va asigura că acel schimb de informaţii se va realiza utilizând formele, formatele şi canalele adecvate de comunicare.

Adoptarea directivei are loc în urma acordului la care Consiliul a ajuns cu ocazia şedinţei din 7 decembrie.

Termenul limită pentru transpunerea directivei în legislaţiile naţionale din statele membre este 1 ianuarie 2013.


(*) Directiva a fost adoptată, fără a fi nevoie de dezbatere, cu ocazia şedinţei Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare.

(**) Venituri din comisioanele pentru angajare, pentru directori, dividendele, câştigurile din capital, redevenţele, anumite produse pentru asigurările de viaţă, pensiile şi deţinerea şi venitul din bunuri imobile.