Forumul OECD 2017 și Conferința Ministerială

Lideri și factori de decizie din toate sectoarele societății civile – actuali și foști șefi de stat și de guvern, directori executivi, lideri din mari ONG-uri și sindicate, membri proeminenți din media și universități de renume – se reunesc în fiecare an la Paris pentru a dezbate cele mai presante provocări economice și sociale cu care se confruntă societatea. Forumul OECD 2017 a avut loc în 6-7 iunie în săptămâna OECD, la Centrul de conferințe al Organizației, fiind urmat de Conferința Ministerială din 7-8 iunie 2017. Un delegat CECCAR a fost prezent la ambele manifestări având în vedere că acestea reprezintă evenimentul anului care rezumă mega-tendințele economice, financiare, ecologice și sociale globale.

Principala temă pe care s-a axat Forumul din acest an a fost Concilierea decalajelor în contextul unei accentuări a populismului și naționalismului, al crizei încrederii și a unor evoluții tehnologice rapide. Sesiunile și atelierele Forumului s-au concentrat pe mai multe tipuri de decalaje care au devenit foarte evidente în ultimii ani: decalajele economice și sociale; diferența urban-rural; decalajele între generații; diferențele între sexe; transformările într-o lume digitizată; pierderea încrederii într-un sistem economic global; competiția și conduita responsabilă în afaceri.

Conferința Consiliului ministerial a urmat în zilele de 7-8 iunie, fiind prezidată în acest an de Primul ministru danez. În fiecare an, această ședință reunește miniștri din statele membre și partenere pentru a analiza politicile care ar putea conduce la o globalizare mai inclusivă și care ar putea răspunde mai bine preocupărilor dinamice ale cetățenilor.

Temele discutate în cadrul Ședinței Consiliului ministerial au fost: perspectivele economice; bilanț asupra globalizării; direcțiile strategice ale Secretarului general; politicile naționale care pot asigura dezvoltarea indivizilor, a firmelor, regiunilor și orașelor într-un mediul deschis și digitalizat; crearea unei globalizări inclusive; comerț și investiții internaționale în beneficiul tuturor.

Mai multe detalii despre programul Forumului, temele de discuții, vorbitori și înregistrările video.

Written by

Leave a Reply

Message