Contabilitatea bunurilor publice: urgențe legate de capitalul social și natural – Conferința Președintelui ACCA, 8 februarie 2017
În data de 8 februarie 2017, părți interesate din Uniunea Europeană și de la nivel global au discutat, cu ocazia Conferinței Președintelui ACCA care a avut loc la Bruxelles, următoarele etape esențiale pentru a încorpora în procesul decizional capitalul natural și aspectele sociale.
Obiectivul acestei ediții, cu tema „Contabilitatea bunurilor publice: urgențe legate de capitalul social și natural” a fost să reunească responsabili de politici, investitori, proprietari, manageri, întreprinderi, specialiști în capitalul natural și profesioniștilor contabili pentru a discuta modul în care contabilitatea poate ajuta la integrarea în cadrul procesului decizional economic a valorilor și serviciilor în natură, precum și modul în care contabilitatea poate ajuta întreprinderile să ia decizii sustenabile.
Având în vedere că ACCA și CECCAR mențin o cooperare îndelungată în domeniul dezvoltării profesionale și al îmbunătățirii practicilor și valorilor contabile, Președintele organismului profesional din România, Prof. Univ. dr. Robert Aurelian Șova, a participat la acest eveniment de marcă.
Dezbaterile au confirmat faptul că lumea se confruntă cu probleme de sustenabilitate la nivel mondial. Pierderea biodiversității și colapsul ecosistemului sunt considerate ca fiind un risc foarte mare cu impact semnificativ în Raportul privind riscurile globale publicat de Forumul Economic Mondial în 2017. Contabilitatea capitalului natural ar trebui să ajute la o mai bună gestionare a acestor riscuri.
Discursul de deschidere a fost susținut de Phil Hogan, Comisar UE pentru Agricultură și dezvoltare rurală: „Este întotdeauna foarte simplu să vorbim despre bunuri publice, dar ne puteam permite să ne întrebăm ce înseamnă acestea exact? Cum le putem evalua și cum putem contribui cu toții la furnizarea loc? ACCA a tratat aceste probleme esențiale în documentul său Contabilitatea capitalului natural și profesia contabilă: combinarea aptitudinilor tradiționale cu noile practici și raționamente. Sunt convins că se poate, cu ajutorul contabilității, să se atașeze o mai mare valoare Capitalului natural.”
Printre vorbitorii care au luat cuvântul cu ocazia Conferinței Președintelui ACCA s-au mai numărat: Corrado Pirzio-Biroli, CEO al RISE Foundation, Eva Mayerhofer, Specialist-șef pentru Mediu și Biodiversitate, Banca Europeană pentru Investiții, Michel Bande, Senior Executive și vicepreședinte al Solvay, Humberto Delgado Rosa, Director pentru Capital natural, DG ENVI, Comisia Europeană.
Rezumând ideile-cheie emise în cadrul acestui eveniment, Brian McEnery, Președintele ACCA, nota: „O parte din soluția la criza capitalului natural este la latitudinea contabililor. Membrii profesiei noastre pot nu doar să vină cu soluții, ci este poate timpul să încorporăm aplicarea concretă a acestor soluții și să ne asumăm responsabilitatea contabilizării modului în care întreprinderile utilizează capitalul natural.”
Cea de-a doua Conferință a Președintelui ACCA pe anul 2017 va avea loc la Dublin în luna iunie.