Modificări la reglementările privind amnistia fiscală

Astăzi a fost publicată, în Monitorul Oficial nr. 959/25.09.2024OUG nr. 112/2024 privind modificarea și completarea unor acte normative, act normativ care include o serie de modificări la recentele reglementări privind amnistia fiscală, respectiv la OUG nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Noul act normativ prevede că, pentru debitorii aflați în procedura insolvenței, administratorii speciali/judiciari sunt obligați să solicite acordul creditorilor, potrivit prevederilor Legii nr. 85/2014, pentru accesarea facilităților fiscale și respectarea prevederilor art. I—XVIII de către debitorul insolvent.

De asemenea, potrivit OUG nr. 112/2024, dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale stabilite prin decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice pe anii 2019 și 2020 se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: a) toate obligații bugetare principale individualizate în decizia de impunere din oficiu sunt stinse prin orice modalitate prevăzută de art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, până la termenul de plată prevăzut la art. 156 alin. (1) din aceeași lege; b) cererea de anulare a accesoriilor se depune în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere din oficiu, sub sancțiunea decăderii.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

Written by