Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 9 septembrie 2024
Noua echipă a Ursulei Von der Leyen: date-cheie în formarea următoarei Comisii Europene
Pe măsură ce Uniunea Europeană intră într-un nou ciclu instituțional după alegerile recente pentru Parlamentul European, procesul de formare a următoarei Comisii Europene este în plină desfășurare. Toate statele membre și-au prezentat în mod oficial candidații pentru comisarii desemnați. Următoarea etapă implică alocarea formală a portofoliilor de către președintele Ursula von der Leyen, urmată de audieri de confirmare în comisiile respective ale Parlamentului European. Se preconizează că, la 11 septembrie 2024, Ursula von der Leyen va prezenta echipa și portofoliile Comisiei sale în cadrul Conferinței președinților din Parlamentul European. Audierile parlamentare se preconizează că vor începe la 23 septembrie, în săptămâna de după prima sesiune plenară a noului mandat. Aceste audieri oferă eurodeputaților oportunitatea de a analiza calificările, pozițiile politice și adecvarea fiecărui comisar desemnat pentru portofoliul său. Noua Comisie – în ansamblu – va avea nevoie de aprobarea Parlamentului în cadrul unui vot plenar, pentru preluarea mandatului. În cazul în care niciun candidat nu este respins de Parlament, noua Comisie poate depune jurământul la 1 noiembrie. Cu toate acestea, în cazul în care sunt respinși candidați, noua Comisie va depune jurământul la 1 decembrie.
Miniștrii de finanțe ai UE se vor întâlni în mod informal în perioada 13-14 septembrie
În perioada 13-14 septembrie a.c., miniștrii de finanțe ai UE se vor reuni în cadrul unei ședințe informale ECOFIN, la Budapesta. În cursul sesiunii de vineri după-amiază, miniștrii și guvernatorii băncilor centrale vor discuta problema „finanțării sustenabile a tranziției ecologice”. Secretarul general al OCDE și CEO-ul Agenției maghiare de gestionare a datoriei publice sunt așteptați să prezinte posibilele abordări ale soluțiilor privind modul de a acoperi lacunele de finanțare cu instrumente inovatoare, modul de a mobiliza mai bine economiile gospodăriilor și alte economii private atunci când este necesar să se consolideze tranziția ecologică și, în același timp, să se plaseze datoria publică pe o traiectorie descendentă. Accentul discuției de sâmbătă dimineață va fi pe „efectele schimbărilor demografice asupra sustenabilității datoriei publice”, în cadrul căreia delegațiile vor analiza riscurile legate de sustenabilitatea datoriei, în contextul îmbătrânirii societăților și al posibilelor direcții de acțiune. Discuția se va baza pe contribuția grupului de experți Bruegel din Bruxelles. În cadrul prânzului de lucru ministerial, directorul general al FMI va evidenția „noile oportunități de finanțare pentru sprijinirea țărilor cu venituri mici în răspunsul lor la provocările globale”. Următoarea ședință periodică ECOFIN va avea loc la 8 octombrie 2024.
Mario Draghi dezvăluie detalii despre raportul său privind competitivitatea
Miercuri, 4 septembrie 2024, Mario Draghi a prezentat oficialilor UE și liderilor grupurilor din Parlamentul European mult-așteptatul său raport privind viitorul competitivității Europei, în cadrul unei sesiuni private. Anul trecut, Draghi a fost delegat de Comisia Europeană cu elaborarea unui raport privind modul în care UE ar trebui să-și păstreze competitivitatea în ceea ce privește economia ecologică și să rămână capabilă să provoace China și Statele Unite ale Americii într-un climat geopolitic sensibil. În timpul prezentării, acesta a oferit doar o perspectivă asupra „structurii generale” a raportului, potrivit diplomaților UE. Draghi a explicat că raportul va fi împărțit în cinci secțiuni diferite: (i) creșterea productivității, (ii) reducerea dependențelor, (iii) schimbările climatice, (iv) incluziunea socială și (v) propuneri „sectoriale” pentru zece „sectoare majore” ale economiei UE. Acesta a subliniat, de asemenea, importanța combaterii schimbărilor climatice, a reducerii „birocrației”, a tratării lacunelor tot mai mari din Europa în materie de competențe și a integrării pieței unice a UE. Cu toate acestea, nu au fost făcute propuneri concrete în timpul prezentării sale. Pentru recomandări mai detaliate, părțile interesate ar trebui „să aștepte” până la publicarea oficială a raportului, care se preconizează a fi în cursul zilei de luni, 9 septembrie.
Pascal Saint-Amans publică o notă adresată viitorului comisar pentru impozitare
Pascal Saint-Amans, fost director al Centrului OCDE pentru politică și administrare fiscală (CTPA) și membru nerezident al grupului de experți Bruegel a publicat miercuri, 4 septembrie 2024, Nota adresată comisarului responsabil de politica fiscală. Nota tratează provocările și oportunitățile semnificative cu care se confruntă politica fiscală a UE. Acesta subliniază complexitatea armonizării fiscale datorate sistemelor fiscale diverse din statele membre ale UE și a regulii privind unanimitatea din domeniul fiscal. Potrivit notei, în ciuda unor progrese în domenii precum TVA și măsurile împotriva evitării obligațiilor fiscale, armonizarea fiscală directă, în special impozitul pe profit corporativ, rămâne dificilă. Saint-Amans subliniază, de asemenea, necesitatea de a se pregăti pentru eșecul potențial al inițiativei fiscale globale Pilonul 1, care își propune realocarea profiturilor marilor companii multinaționale. În plus, documentul subliniază necesitatea simplificării fiscale, a unei mai bune impozitări a nomazilor digitali și a persoanelor fizice cu averi mari și a restabilirii relației fiscale a UE cu Africa.
Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.