Noua fundație internațională pentru etică și audit consolidează independența sistemului de normalizare a standardelor

Consiliul de administrație al Fundației Internaționale pentru Etică și Audit (IFEA, sau Fundația) celebrează lansarea Fundației, care implementează o recomandare esențială analizată în Recomandările din iulie 2020 ale Grupului de monitorizare „Consolidarea sistemului de normalizare a standardelor de etică și audit”.

Obiectivul înființării Fundației este de a muta Consiliul pentru Standarde Internaționale de Etică pentru Contabili (IESBA) și Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) într-o nouă entitate, independentă de Federația Internațională a Contabililor (IFAC).

În noua structură, Gabriela Figueiredo Dias, președintele IESBA, și Tom Seidenstein, președintele IAASB, vor avea funcția de co-CEO ai Fundației. Consiliul de Supraveghere în Interes Public (PIOB) își păstrează rolul de consiliu de supraveghere independent, sprijinind adaptabilitatea standardelor internaționale la interesul public și aplicarea eficientă a strategiilor consiliilor.

„Înființarea Fundației ca entitate juridică independentă care să găzduiască IESBA și IAASB, acestea aflându-se anterior în cadrul structurii IFAC, reprezintă un pas important în consolidarea independenței sistemului de normalizare a standardelor de etică, audit și asigurare”, a transmis Robert Buchanan, președintele consiliului de administrație al Fundației.

Referitor la noua structură, Gabriela Figueiredo Dias și Tom Seidenstein au adăugat că sunt „încântați de modernizarea sistemului de normalizare a standardelor și de progresul înregistrat până acum în cadrul noii Fundații, inclusiv transferul personalului din consiliu de la IFAC la IFEA, aprobarea bugetului pentru 2023 și procesul de consolidare a personalului tehnic”. Aceștia și-au declarat deschiderea și entuziasmul pentru noile oportunități create de înființarea Fundației și au reiterat angajamentul față de furnizarea unor standarde de înaltă calitate în serviciul interesului public și implementarea corectă a reformelor.

Anunțul referitor la înființarea Fundației este însoțit de lansarea site-ului noii structuri. Părțile interesate sunt încurajate să acceseze www.ethicsandaudit.org pentru afla mai multe detalii despre Fundație.

Written by