Noi reglementări pentru soluționarea litigiilor privind proprietatea intelectuală; a fost stabilită procedura de anulare a înregistrării mărcilor și de decădere a titularilor din drepturile conferite de marcă
Guvernul a aprobat o OUG privind modificarea și completarea Legii nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, republicată. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, actul normativ stabilește cadrul procedural pentru desfășurarea unei proceduri administrative rapide și eficiente la nivelul Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), pentru soluționarea cererilor privind anularea înregistrării mărcii și a cererilor de decădere a titularilor din drepturile conferite de marcă în acord cu prevederile Directivei (UE) nr. 2015/2436. „Mii de dosare cu litigii privind dreptul de proprietate asupra mărcilor care urmau să ajungă pe rolul instanțelor își vor găsi de acum înainte rezolvarea la OSIM. Am supus spre aprobare Guvernului o ordonanță de urgență care reglementează procedura de soluționare a cererilor de anulare și de decădere a drepturilor privind mărcile în cadrul OSIM”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
Actul normativ introduce reglementări specifice privind procedura de soluționare a cererilor de anulare și decădere privind mărcile formulate la OSIM, pornind de la respectarea principiului contradictorialității, a dreptului la apărare și cu ascultarea părților. Astfel, pentru rezolvarea cererilor de anulare și de decădere a mărcii trebuie luați în considerare o serie de factori specifici care privesc realitățile din piață, cum ar fi: circuite de distribuție a produselor, modalitatea de comercializare a acestora, gradul de atenție și percepția consumatorilor etc., care se stabiliesc de la caz la caz pe baza probelor furnizate de părți.
Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.