Clarificări privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o locuință la data livrării pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5%

Președintele Klaus Iohannis a semnat Decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea OUG nr. 31/2019 privind acordarea unor facilități fiscale și pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru completarea OUG nr. 11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare și pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (Legea nr. 301/2022), act normativ care aduce o serie de clarificări legate de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o locuință la data livrării pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5%.

Față de forma inițială a OUG nr. 31/2019 adoptată de Guvern, Parlamentul a adus un singur amendament, care nu operează nicio schimbare pe fond a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească o locuință la data livrării pentru aplicarea cotei reduse TVA de 5% și nici nu creează excepții în aplicarea prevederii legale în discuție, ci aduce o serie de clarificări pentru a evita interpretările abuzive și discreționare ale unei noțiuni nedefinite expres în Codul fiscal (respectiv locuințe care în momentul livrării pot fi locuite „ca atare”). Totodată, potrivit parlamentarilor, noul punct introdus în actul normativ are rolul de a asigura, atât contribuabililor constructori și furnizori de locuințe, cât și cetățenilor cumpărători de locuințe, o mai mare securitate juridică a aplicării legii fiscale, norma propusă având astfel doar un rol de clarificare a sensului normei existente.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

Written by