Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2022 a operatorilor economici, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul nr. 1.669/2022 al ministrului Finanțelor pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2022 a operatorilor economici a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial nr. 723 din 19 iulie 2022.

Actul normativ prevede ca sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2022 să se aplice operatorilor economici care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare decât echivalentul în lei a 1 milion de euro. Pentru întocmirea raportărilor contabile la 30 iunie 2022, încadrarea în criteriul amintit se efectuează pe baza indicatorilor determinați din situațiile financiare anuale ale exercițiului financiar precedent, respectiv a balanței de verificare încheiate la finele exercițiului financiar precedent, utilizând cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României, valabil la data încheierii exercițiului financiar precedent.

Reprezentanții MF precizează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că entitățile care nu au desfășurat activitate de la data înființării până la 30 iunie 2022, cele care în tot semestrul I al anului 2022 s-au aflat în inactivitate temporară, cele înființate în cursul anului 2022, precum și persoanele juridice care se află în curs de lichidare, potrivit legii, nu întocmesc raportări contabile la 30 iunie 2022.

Informațiile cuprinse în raportările contabile se bazează pe reglementările contabile aplicabile fiecărei categorii de operatori economici, respectiv Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, sau Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

Written by