MIPE a lansat în consultare publică proiectul de OUG privind acordarea granturilor pentru investiții

IMM-urile a căror activitate a fost grav afectată de pandemia COVID-19 vor fi sprijinite prin acordarea de granturi pentru investiții, finanțate în cadrul Acțiunii 411 – Programul Operațional Competitivitate, informează Ministerul  Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). În acest sens, instituția a lansat în consultare publică proiectul de OUG care va reglementa acordarea granturilor pentru investiții în activități productive. Prin publicarea acestui proiect, MIPE răspunde solicitărilor mediului de afaceri, această măsură fiind una așteptată de reprezentanții IMM-urilor în condițiile în care primele demersuri pentru acordarea de granturi pentru investiții au fost făcute în anul 2020. „Propunerea de act normativ vizează adoptarea de urgență a măsurilor de sprijin sub formă de granturi pentru investiții necesare capacităților de prestare de servicii și granturi pentru investiții necesare retehnologizării, cu respectarea prevederilor legale în domeniul ajutorului de minimis și ajutorului de stat”, se precizează într-un comunicat al MIPE.

Pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de criza sanitară sunt propuse două măsuri, și anume:

I. Măsura 4.1.1-1 Granturile pentru investiții necesare capacităților de prestare de servicii se acordă pe proiect și beneficiar, sub forma de ajutor de minimis

Sunt alocate fonduri în valoare de 58.823.529 euro, din care 50.000.000 euro FEDR-REACT EU și 8.823.529 euro cofinanțare de la bugetul de stat. Valoarea unui grant va fi cuprincă între 50.000 euro și 200.000 euro. Vor putea beneficia de ajutorul de minimis IMM-urile care își desfășoară activitatea în Clasa P – Invățământ, Clasa Q – Sănătate și asistență socială, Clasa R – Activități de spectacole, culturale și recreative. Se estimează că numărul beneficiarilor măsurii va fi de 600 de entități.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

Written by