Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 7 martie 2022

Directiva de implementare a Pilonului II, din nou pe agenda Ecofin

Directiva de implementare a Pilonului II revine pe agenda următorului Consiliu Ecofin, programat să se desfășoare la 15 martie. Președinția franceză a Consiliului UE este hotărâtă să încerce încheierea unui acord cât mai curând posibil chiar dacă sunt diferențe de opinie între statele membre referitoare la introducerea regulilor începând cu 2023 și la măsura în care Directiva ar trebui să fie legată de Pilonul I (realocarea drepturilor de impozitare) al acordului OCDE privind impozitarea. Potrivit raportărilor, în discuțiile recente au fost prezentate numeroase aspecte, inclusiv ideea Germaniei de a păstra deschiderea cu privire la opțiunea de a aplica Pilonul 2 companiilor mai mici, care nu ating pragul de 750 de milioane de euro cifră de afaceri. Un alt aspect ar fi solicitarea Estoniei pentru o aplicare voluntară a Normei de includere a veniturilor (IRR) întrucât Norma privind impozitarea insuficientă a plăților (UPTR) va fi aplicabilă în orice caz. Malta ar fi solicitat, de asemenea, ca introducerea ratei minime de impozitare să fie amânată din 2023 în 2025.

Grupul la nivel înalt: Recomandări pentru o impozitare justă și eficientă în era post-COVID-19

Marți, 1 martie, Grupul la nivel înalt constituit să trateze economia și provocările sociale post-COVID-19 și-a publicat raportul cu privire la modul în care Europa se poate redresa într-o manieră sustenabilă și poate promova stabilitatea globală. Documentul prezintă recomandări în cinci domenii, inclusiv pentru „impozitarea justă și eficientă pentru tripla tranziție”. Printre altele, raportul sugerează încurajarea și sprijinirea administrațiilor fiscale în lupta împotriva evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale, în special prin promovarea utilizării tehnologiei digitale și simplificarea normelor fiscale naționale. De asemenea, raportul recomandă un accent sporit asupra impozitelor care au ca scop schimbarea unor comportamente, în special impozitele legate de mediu, pentru a menține un nivel general de progresivitate al sistemului fiscal și pentru a ajusta componența impozitelor către surse de impozitare mai puțin felxibile, cum ar fi impozitele aplicate bunurilor imobile. În final, raportul sprijină o extindere a bazei fiscale corporative și în special propunerea Întreprinderile din Europa: Cadrul pentru impozitarea veniturilor (Business in Europe: Framework for Income Taxation – BEFIT).

Comisia ECON a demarat lucrările pentru reformarea Directivei privind impozitarea energiei

Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) a Parlamentului European a demarat lucrările la o propunere pentru reformarea Directivei privind impozitarea (ETD), prezentată în iulie 2021, cu publicarea proiectului de raport al eurodeputatului Johan Van Overtveldt (ECR, Belgia), luni, 28 februarie. „Plasarea în timp a propunerii privind ETD face ca lucrurile să fie cu atât mai dificile cu cât prețurile la energie aflate în creștere și inflația afectează în prezent statele membre, iar evoluțiile militare nu oferă nicio siguranță”, scrie raportorul. În raportul său, Johan Van Overtveldt admite că propunerea conține câteva elemente bune, cum ar fi schimbarea bazei de impozitare de la volum la conținutul energiei și extinderea bazei impozabile, dar crede, de asemenea, că aceasta are deficiențe semnificative. În special, acesta consideră că absența unei evaluări a impactului general ridică probleme semnificative și propune conectarea datei de intrare în vigoare a Directivei cu o evaluare exhaustivă a impactului general. Mai mult, Johan Van Overtveldt este de părere că statele membre ar trebui să-și păstreze libertatea în legătură cu actualizarea ratelor de impozitare și, prin urmare, nu sprijină propunerea pentru indexarea automată a acestora. De asemenea, acesta avertizează cu privire la costurile sociale ale reformării Directivei din punctul de vedere al creșterii numărului de consumatori care nu își pot asigura necesarul de energie și a șomajului.

Lista neagră și lista gri europene ale paradisurilor fiscale au fost actualizate

Joi, 24 februarie, Consiliul UE a decis să mențină neschimbată lista neagră a Uniunii Europene care cuprinde jurisdicțiile necooperante pe chestiuni de fiscalitate. Samoa Americană, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane și Vanuatu rămân pe lista neagră. În aceeași zi, Consiliul a aprobat și lista gri a jurisdicțiilor cu riscuri fiscale, dar care s-au angajat să ia măsuri corective. Această a doua listă a fost extinsă ca urmare a adoptării în noiembrie 2021 a Directivei privind îmbunătățirea raportării publice pentru fiecare țară în parte și include și Rusia.

Marlene Nembhard-Parker, desemnată copreședinte al Cadrului incluziv al OCDE/G20 cu privire la BEPS

Marți, 1 martie, Cadrul incluziv al G20/OCDE privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS) și-a ales noul copreședinte în persoana doamnei Marlene Nembhard-Parker de la administrația fiscală din Jamaica. Marlene Nembhard-Parker va conduce grupul alături de Fabrizia Lapecorella din Italia, care în prezent ocupă funcția de președinte al Cadrului incluziv privind BEPS. Marlene Nembhard-Parker este prima persoană care deține această funcție, înființată ca urmare a unui raport recent referitor la țările aflate în dezvoltare și Cadrul incluziv privind BEPS ce face apel la o reprezentativitate mai largă a țărilor aflate în dezvoltare în interiorul Cadrului incluziv.

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF

Written by