Noi proiecte pentru finanțarea mediului de afaceri, în planul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului pentru anul acesta

Ministrul antreprenoriatului și turismului, Daniel Cadariu, a fost invitatul emisiunii Profesioniștii, în interes public, difuzată la CECCAR TV luni, 21 februarie. Discuțiile moderate de Lavinia Șandru s-au axat pe politicile și proiectele ce vizează susținerea mediului de afaceri și pe implicarea profesioniștilor contabili – experți contabili și contabili autorizați – în promovarea acestora.

Ministrul Daniel Cadariu a subliniat rolul profesionistului contabil: „Profesionistul contabil este cel care te poate salva din situații extrem de dificile și cel care te poate ajuta să treci mult mai ușor peste momentele de început. (…) Orice program ai derula, fără un specialist în domeniul economic nu poți răzbi”.

Ministrul a menționat că se are în vedere derularea ediției a III-a a programului Start-Up Nation. „Vizăm aproximativ același număr de beneficiari: aproximativ 10.000, cu granturi de aproximativ 200.000 lei, cu câteva lucruri noi față de primele două ediții. Una dintre noutăți este că vom încerca să nu mai punem punctaj raportat la numărul de salariați pentru că s-a constatat că mulți dintre cei care au apelat la acel program, fie direct, fie cu ajutorul consultanților, au optat pentru numărul maxim de salariați și au ajuns să consume toți banii pentru salarii. Va fi o condiție de a avea un număr de angajați, dar nu ca punctaj”, a menționat Daniel Cadariu.

Totodată, ministrul a precizat că se va avea în vedere un procent de cofinanțare – între 5% și 15%, pentru a responsabiliza o dată în plus beneficiarii care vor primi sumele. „Tocmai pentru a veni în sprijinul lor atunci când nu vor dispune de aceste sume pentru confinanțare și sunt nevoiți să apeleze la o bancă, am încheiat deja o convenție cu FNGCIMM pentru a le asigura acel instrument de garantare, pentru cofinanțare. În același timp, în cadrul programului, sumele care vor fi de achitat către FNGCIMM vor fi achitate tot cu ajutorul grantului, pentru a nu fi un efort suplimentar pentru oamenii de afaceri aflați la început de drum. Acest mecanism urmează să îl construim. Săptămâna trecută a fost adoptată în ședința de guvern o ordonanță care creează cadrul legal pentru a demara acest program. Atât în cazul Start-Up Nation, cât și în cazul celorlalte programe pe care le avem în vedere, forma finală va rezulta în urma consultării intense a mediului de afaceri, cu beneficiarii”, a mai menționat ministrul antreprenoriatului și turismului în cadrul emisiunii difuzate de CECCAR TV.

Totodată, la nivel de prim-ministru, de minister al antreprenoriatului și turismului și ministerul finanțelor s-a admis ca după jumătatea anului, după momentul rectificării, să se poată derula programul HoReCa 2, a punctat Daniel Cadariu.

Discuțiile au făcut referire și la o serie de programe dedicate studenților, industriei IT, antreprenoriatului feminin și românilor din diaspora, ce sunt avute în vedere de minister pentru a fi lansate anul acesta.

Înregistrarea integrală a emisiunii este disponibilă pe canalul de YouTube al CECCAR TV.

Written by