Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 20 decembrie 2021

Comisia Europeană analizează o reglementare la nivel european a consilierilor fiscali

Potrivit raportărilor, Comisia Europeană are în vedere introducerea unei reglementări a profesiei consilierilor fiscali din UE, ca răspuns la investigația „Pandora Papers”. Direcția Generală pentru Impozitare (DG TAXUD) din cadrul CE analizează posibilitatea creării unui cadru general și a unui mecanism de implementare la nivelul UE pentru situațiile în care un consilier fiscal profesionist încalcă normele de etică profesională, deoarece măsurile de transparență luate ca răspuns la scurgerile anterioare de informații fiscale au o altă țintă și nu se concentrează pe profesia în sine.

Regulile modelului OCDE privind Pilonul II, publicate

Regulile modelului OCDE, proiectate pentru a ajuta statele participante să implementeze Pilonul II al acordului OCDE privind impozitarea, au fost publicate. Primele proiecte ajunse în posesia presei săptămâna trecută dezvăluiau detalii referitoare la modul în care întreprinderile vor trebui să calculeze impozitul minim global convenit recent. De asemenea, regulile modelului furnizează detalii în legătură cu întrebări-cheie deschise, inclusiv definirea tipului de costuri aferente salariilor și activelor corporale care sunt eligibile pentru a fi excluse de la regulă, precum și modul în care regulile vor trata diferențele temporare dintre momentul înregistrării profiturilor și cel al plății impozitelor. Un proiect al regulilor modelului OCDE de la 20 noiembrie este disponibil aici.

Comisia Europeană va propune noi resurse proprii ale UE

Potrivit raportărilor, Comisia Europeană va propune, la 22 decembrie, un pachet de trei noi resurse proprii ale UE, pentru a ajuta la rambursarea planului economic de redresare „Next Generation UE”, în valoare de 750 de miliarde de euro. Conform unei propuneri de comunicare, Comisia ar trebui să propună o resursă bazată pe Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii de carbon (ETS), un Mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) și „o resursă proprie echivalentă cu (X)% cotă-parte din profiturile reziduale ale celor mai mari și mai profitabile întreprinderi multinaționale care sunt realocate statelor membre UE în baza acordului referitor la o reformă a cadrului internațional de impozitare”. Mai precis, statele membre ar trebui să furnizeze o contribuție națională la bugetul UE pe baza cotei-părți din profiturile impozitabile ale întreprinderilor multinaționale realocate fiecărui stat membru în baza Pilonului Unu. Această resursă proprie ar fi introdusă odată ce atât Convenția multilaterală negociată de OCDE, cât și Directiva UE aferentă ar fi în vigoare și s-ar aplica în mod oficial. Propunerea de comunicare remarcă, de asemenea, că CE va propune resurse proprii noi suplimentare, care ar putea include un impozit aferent tranzacțiilor financiare și o resursă proprie legată de sectorul corporativ. Acest al doilea pachet se va fundamenta pe viitoarea propunere Întreprinderile din Europa: Cadru pentru impozitarea veniturilor (Business in Europe: Framework for Income Taxation – BEFIT).

Cazul ajutorului de stat acordat companiei Fiat: opinia avocatului general Priit Pikamäe

Joi, 16 decembrie, avocatul general Priit Pikamäe a propus, într-o opinie fără caracter obligatoriu, respingerea, de către Curtea Europeană de Justiție (ECJ), a hotărârii Tribunalului UE din 2019 cu privire la cazurile Luxemburg și Fiat Chrysler Finance Europe versus Comisia (T-755/15 și T-759/15), admiterea apelului înaintat de Irlanda și anularea Decizia Comisiei (UE) 2016/2326 care declară ajutorul acordat de Luxemburg companiei FIAT ca fiind incompatibil cu piața internă. Irlanda a intervenit în procedura judiciară deoarece, într-un caz similar, Comisia Europeană i-a solicitat acesteia să recupereze 13 miliarde de euro plus dobândă de la Apple și a câștigat apelul împotriva acestei decizii. Irlanda a argumentat că, în loc să se bazeze pe legislația Luxemburgului, Comisia a invocat propria versiune a „principiului deplinei concurențe”. Priit Pikamäe sugerează ca ECJ să dea o hotărâre finală în această speță și susține că Tribunalul UE „a încălcat prevederile care guvernează împărțirea competențelor între Uniunea Europeană și statele sale membre”. Totuși, acesta propune ca apelul înaintat separat de Fiat Chrysler Finance Europe împotriva aceleiași hotărâri să fie respins.

Comisia Europeană a înregistrat inițiativa cetățenească europeană privind o „TVA verde”

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 15 decembrie, că a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană care își propune să introducă o „TVA verde” pentru a stimula produsele și serviciile sustenabile. Organizatorii inițiativei fac apel la o reducere a ratei TVA pentru produsele verzi și la stimulente pentru întreprinderi astfel încât acestea să producă într-o manieră prietenoasă cu resursele și mediul. Aceștia au la dispoziție șase luni pentru a strânge semnături (un milion de declarații de sprijin din șapte state membre) pentru a determina Comisia să acționeze.

Claes Bengtsson, desemnat consilier principal la DG TAXUD

Miercuri, 14 decembrie, Comisia Europeană l-a desemnat pe Claes Bengtsson în funcția de consilier principal pentru Coordonarea strategiei și a analizei economice în cadrul Direcției Generale pentru Impozitare și Uniune Vamală (DG TAXUD). Claes Bengtsson, un oficial danez, este în prezent director de departament în cadrul echipei de economiști-șefi a Direcției generale pentru competiție (DG COMP). Anterior, acesta a ocupat funcțiile de director adjunct și economist-șef adjunct în DG COMP și șef de departament la Ministerul de Finanțe al Danemarcei. În noua funcție, Claes Bengtsson va conduce și va furniza îndrumări referitoare la aspectele privind analizele economice transversale legate de politicile DG TAXUD.

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF

Written by