MIPE: Consultare cu mediul de afaceri privind Ghidul solicitantului aferent măsurii 4.1.1. „Investiții în activități productive”
O firmă va putea solicita un grant de investiție de cel mult 5 ori valoarea cifrei de afaceri pe care a înregistrat-o în anul 2019
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu a avut o consultare cu mediul de afaceri privind Ghidul solicitantului aferent măsurii 4.1.1. „Investiții în activități productive”, prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) vor putea obține fonduri europene reprezentând granturi pentru investiții. Această măsură va fi gestionată de către MIPE, prin Programul Operațional Competitivitate.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, suma care poate fi accesată de către un aplicant, precum și criteriile de departajare, au reprezentat principalele modificări asupra cărora s-a convenit, chiar de la această primă întâlnire. Astfel, o firmă va putea solicita un grant de investiție de cel mult 5 ori valoarea cifrei de afaceri pe care a înregistrat-o în anul 2019, iar departajarea se va face în baza unui sistem de evaluare, pe criterii obiective.
„Le mulțumesc tuturor partenerilor de dialog și vreau să îi asigur că vom prelua cât mai multe observații din cele pe care le-au transmis, dar că trebuie să ținem cont și de reglementările aprobate de Comisia Europeană. Discuția nu a fost una ușoară, dar a fost una onestă și i-am asigurat pe toți participanții că nu se va repeta eșecul Măsurii 3. Avem nevoie de investiții și de beneficiari care să își asume și sustenabilitatea acestor investiții. Îmi doresc să putem pune în consultare publică cât mai repede ghidul de finanțare pentru că antreprenorul român, economia noastră are nevoie de investiții, singurele care pot crea locuri noi de muncă și crește nivelul de trai din țara noastră. Avem soluții si nu ne permitem să amânăm foarte mult decizia”, a declarat ministrul Dan Vîlceanu.
Din discuții s-a conturat modalitatea de evaluare și departajare a proiectelor care vor putea fi depuse de către beneficiari în termen de 5 zile de la deschiderea apelul de finanțare.
Până la un scor de maximum 60 de puncte (60% din punctaj), proiectele vor fi evaluate automat și ierarhizate în funcție de punctajul obținut. În a doua etapă, în ordinea punctajului obținut, dosarele vor fi evaluate în funcție de criteriul verde (40% din punctaj) și doar până la atingerea limitei maxime de 358 milioane de euro. Numărul minim de puncte pe care un proiect trebuie să îl obțină ca să fie eligibil pentru finanțare este de 70.
În cazul în care vor exista proiecte cu punctaj egal, criteriile de departajare vor fi: ▪ ponderea echipamentului tehnologic din valoarea totală a proiectului; ▪ numărul locurilor de muncă create; ▪ data și ora depunerii proiectului.
Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.