Transparență fiscală: PE aprobă noi norme de raportare defalcată pe țări

Companiile multinaționale vor trebui să declare public valoarea impozitului pe care îl plătesc în fiecare țară a UE 

Parlamentul European (PE) a dat „undă verde” noilor norme care obligă marile companii multinaționale să publice impozitele plătite în fiecare țară a UE, pentru a preveni evitarea obligațiilor fiscale, potrivit unui comunicat al Legislativului comunitar. „Prin adoptarea, astăzi, a acestei legi, plenul a finalizat un proces legislativ îngreunat timp de cinci ani de câteva guverne europene”, se menționează în comunicat.

Astfel, companiile multinaționale și filialele acestora cu venituri anuale de peste 750 de milioane euro, care își desfășoară activitatea în mai multe țări ale Uniunii, vor trebui acum să publice valoarea impozitelor pe care le plătesc în fiecare stat membru. Aceste informații vor trebui puse la dispoziție public și pe internet, utilizând un model comun și un format care poate fi citit automat.

Raportare detaliată pentru o mai mare transparență. Potrivit acordului aprobat de eurodeputați, pentru a se putea folosi mai bine informațiile furnizate și pentru a crește transparența, datele puse la dispoziție de către companii vor trebui să fie defalcate pe elemente specifice. Printre ele se numără: natura activităților desfășurate de companie, numărul de angajați cu normă întreagă, cuantumul profitului sau pierderii înainte de impozitul pe venit, cuantumul impozitului pe venit acumulat și plătit și câștigurile acumulate.

Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.

Written by