ANOFM reia plata indemnizației sub formă de șomaj tehnic

Se reia și plata indemnizației pentru zilele libere acordate părinților și continuă aplicarea măsurii „kurzarbeit”.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță continuarea aplicării măsurilor de protecție socială a angajaților în contextul epidemiologic generat de răspândirea coronavirusului SARS-CoV2. „Astfel, se reia plata indemnizației sub formă de șomaj tehnic, precum și acordarea unor zile libere plătite părinților. De asemenea, continuă aplicarea măsurii cunoscută sub numele «kurzarbeit»”, se precizează într-un comunicat al instituției.

ANOFM va acorda sprijin financiar sub formă de șomaj tehnic, potrivit OUG nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Măsura se va aplica până la data de 31 decembrie 2021. Astfel, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, cu modificările și completările ulterioare.

ANOFM menționează că această indemnizație este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și nu se datorează contribuție asiguratorie de muncă pentru acest sprijin financiar.

Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.

Written by