CECCAR, implicat în procesul de digitalizare a Sănătății

Oana Nicorescu, membru în Consiliul superior al CECCAR, a participat joi, 12 august a.c., la masa rotundă cu tema Sănătatea angajaților. Concediile medicale – OUG nr. 74/2021. Întâlnirea, organizată de președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, Oana Țoiu, a avut loc la Palatul Parlamentului, în sala de ședințe a Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială.

La discuții au participat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Raluca Zoițanu, precum și reprezentanți ai Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, HR Club, Inspecției Muncii, Confederației Patronale Concordia, Coaliției pentru Dezvoltarea României – Comitetul de Sănătate.

Principalele subiecte discutate s-au axat pe demersurile întreprinse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a diminua întârzierea rambursărilor plăților aferente concediilor medicale către angajatori și asupra noilor reglementări în ceea ce privește modul de acordare a concediilor medicale, intrate în vigoare la 1 august 2021.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în 2020 soldul indemnizațiilor pentru concedii medicale restante la plată către angajatori a fost de 2,5 miliarde de lei, din care s-au plătit 2,1 miliarde lei. La sfârșitul lunii iunie 2021, soldul a ajuns la 2,8 miliarde lei, iar efectele pandemiei de COVID-19 s-au văzut și în sumele de restituit angajatorilor. CNAS va face toate eforturile pentru a reuși restituirea într-o perioadă mai scurtă.

Participanții au înaintat propuneri în ceea ce privește evitarea situațiilor de acordare nejustificată a certificatelor medicale și modul în care angajatorul poate verifica/contesta acordarea acestora. De asemenea, s-a discutat cu privire la decontarea indemnizațiilor de către casa de sănătate, diferența de abordare la nivelul caselor de sănătate județene, precum si despre intervalul diferit de restituire a indemnizațiilor la nivelul județelor.

Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.

(Copyright foto: Oana Țoiu – Facebook)

Written by