Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 31 august 2020

  Brexit: Comisia propune modificări în materie de TVA

La 7 august a.c., Comisia Europeană a propus modificarea legislației UE în materie de TVA și introducerea unui număr special de identificare pentru companiile din Irlanda de Nord, astfel încât prevederile UE privind TVA să poată fi aplicate corespunzător bunurilor, în concordanță cu Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord. Comisia a făcut această propunere deoarece vor fi necesare anumite ajustări în domeniul IT din partea statelor membre. Comisia îndeamnă statele membre să convină în cel mai scurt timp asupra acestei propuneri.

Comisia Europeană solicită noi scutiri pentru impozitele pe cifra de afaceri din Insulele Canare și departamentele franceze de peste mări (DOM)

La 4 și 11 august a.c., Comisia Europeană a propus două decizii de consiliu pentru a autoriza Insulele Canare și departamentele franceze de peste mări (French Overseas Departments (DOM) – n. red.) să aplice anumite derogări la sistemele locale de TVA. În baza articolului 6 din Directiva TVA, Insulele Canare și departamentele franceze de peste mări (DOM) nu fac parte din teritoriul vamal al Comunității UE în scopuri de TVA. În Insulele Canare nu există TVA, însă există un impozit local plătit de consumatori – IGIC (Impuesto General Indirecto de Canarias – impozitul general indirect în Insulele Canare) cu rate de impozitare diferite. Există și o altă taxă cunoscută drept AIEM (Arbitrio sobre Importaciones y Entregas de Mercancías en las Islas Canarias – taxa impusă asupra produselor importate sau obținute în Insulele Canare). Propunerea Comisiei din 4 august 2020 conferă Spaniei autoritatea de a aplica taxa locală AIEM asupra unor bunuri produse la nivel local în Insulele Canare, prin extinderea domeniului de aplicare al Deciziei 377/2014/EU (aplicată în prezent), până în 2027. Departamentele franceze de peste mări (în afară de Guyana Franceză) aplică un sistem local de TVA asemănător cu cel al Uniunii Europene, dar cu anumite adaptări. Taxele de andocare (cunoscute drept L’octroi de mer) au fost aplicate inițial tuturor bunurilor transportate în departamentele franceze de peste mări pe cale maritimă. Decizia Consiliului 940/2014/EU scutește autoritățile franceze de la taxele de andocare aplicate unei liste limitate de bunuri produse la nivel local. Termenul-limită de aplicare a prevederilor acestei decizii este 31 decembrie 2020. Propunerea Comisiei din 11 august 2020 extinde până la 30 iunie 2021 termenul de aplicare a scutirii prevăzute în Decizia Consiliului 940/2014/EU.

OCDE reanalizează caracterul regresiv al TVA

La 10 august a.c., OCDE a publicat documentul de lucru Reanalizarea caracterului regresiv al TVA. Acest document pune în discuție constatarea frecventă conform căreia TVA are un caracter regresiv. În baza acestei analize s-a concluzionat că TVA este aproximativ proporțională sau ușor progresivă în majoritatea dintre cele 27 de țări incluse în analiza OCDE. Cu toate acestea, rezultatul analizei în cazul unui număr mic de țări evidențiază că sistemele complexe de TVA care au un număr redus de cote sau scutiri de TVA sunt caracterizate de un anumit nivel de regresivitate. Rezultatele arată că până și o TVA aproximativ proporțională poate avea implicații semnificative legate de capitalurile proprii pentru persoanele cu o situație financiară precară și poate crește riscul de sărăcie pentru anumite gospodării. Acest document accentuează cât de important este ca progresivitatea sistemelor de beneficii fiscale să fie asigurată în vederea compensării gospodăriilor sărace pentru pierderea puterii de cumpărare ca urmare a plății TVA, prin credite fiscale specifice sau plata beneficiilor.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF(Copyright foto: ETAF)

Written by