Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF de săptămâna aceasta

Acord cu privire la funcțiile de conducere ale UE și Comisiile Parlamentului European

În data de 2 iulie a.c., cei 28 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au luat o decizie consensuală cu privire la un pachet de numiri în posturile-cheie ale Uniunii Europene. Aceștia au făcut următoarele propuneri: Ursula von der Leyen (Germania),  prima femeie în funcția de președinte al Comisiei Europene; Charles Michel (Belgia), în calitate de președinte al Consiliului European; Josep Borrell i Fontelles (Spania), în funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și Christine Lagarde (Franța), la conducerea Băncii Centrale Europene. Comisarii desemnați și președintele Comisiei trebuie să obțină aprobarea Parlamentului înaintea începerii mandatului Comisiei în luna noiembrie a acestui an. La 3 iulie a.c., David Maria Sassoli (S & D, Italia) a fost ales președinte al Parlamentul European. De asemenea, Parlamentul European și-a stabilit comisiile de lucru, însă, contrar așteptărilor, nicio Comisie permanentă responsabilă de impozitare nu a fost înființată.

   

Noul mecanism european de soluționare a litigiilor fiscale intră în vigoare

La 1 iulie a.c., au intrat în vigoare noile norme introduse de Directiva Consiliului (UE) 2017/1852 privind mecanismele de soluționare a litigiilor fiscale în Uniunea Europeană. Acestea se aplică plângerilor depuse începând cu această dată, privind chestiunile de litigiu în materie de venituri sau capital obținute într-un an fiscal începând cu 1 ianuarie 2018. Directiva ar trebui să faciliteze soluționarea litigiilor fiscale, obligând statele membre să ia decizii concludente. Aceste reguli oferă mai multă siguranță pentru contribuabilii (întreprinderi și cetățeni) în privința soluționării litigiilor legate de interpretarea tratatelor fiscale, cuprinzând și aspecte legate de dubla impozitare. Statelor membre li se va impune acum să ia decizii executorii în cadrul mecanismului de soluționare în termen de doi ani. Dacă nu se ajunge la nicio soluție în acest interval de timp, statele membre trebuie să înființeze o Comisie consultativă pentru a emite un aviz, în caz contrar, contribuabilul poate sesiza instanțele naționale obligând, astfel, statele membre să acționeze. Comisia consultativă trebuie să emită un aviz cu caracter obligatoriu în termen de 6 luni, iar statele membre trebuie să aplice această decizie în termen de câteva luni. Recent, ETAF a salutat proiectul de „Regulament de punere în aplicare” al Comisiei prin care se urmărește simplificarea procedurilor și armonizarea normelor de funcționare ale Comisiei consultative în cadrul mecanismului de soluționare a litigiilor fiscale.

Studiul CESE privind impactul impozitelor corporative în economia europeană

La 5 iulie a.c., Comitetul Economic și Social European (CESE) a organizat o conferință în vederea prezentării studiului intitulat Rolul impozitării investițiilor în vederea creșterii locurilor de muncă în UE”. Conferința, la care ETAF a fost prezent, a fost deschisă de Jacek Krawczyk și Violeta Jelić (președinte și respectiv, vicepreședinte al Grupului „Angajatori”, CESE), la care au participat și Valère Moutarliere (directorul DG TAXUD), David Bradbury (directorul Oficiului de politică fiscală și statistică al OCDE), Scott Hodge (Președinte, Tax Foundation), Chiara Putaturo (Consilier pentru politica fiscală, Oxfam), James Watson (Director economic, BusinessEurope) Michael Smyth (membru al Grupului Diversitate Europa –  Grupul III, CESE) și Krister Andersson (Vicepreședinte al Grupului „Angajatori”, Președinte al Grupului de lucru pentru politica fiscală al BusinessEurope). Studiul subliniază faptul că preocuparea crescândă a publicului față de nivelul impozitelor corporative a fost adesea caracterizată de o anumită lipsă de informații cu privire la nivelul veniturilor fiscale ca pondere în PIB și a traiectoriei sale din ultimii ani. În plus, studiul evidențiază necesitatea de a lua în considerare impactul economic al impozitelor corporative și nu doar cel juridic, deoarece, în cele din urmă, impactul acestora se va reflecta asupra persoanelor fizice (acționari, angajați sau consumatori), mai degrabă decât asupra corporațiilor. În final, analiza constată că economiile care și-au redus cotele efective de impozitare în ultimii ani, au înregistrat creșteri ale investițiilor în anii următori.

Raportul Comisiei Europene privind tendințele impozitării

La 28 iunie a.c., Comisia Europeană  a publicat raportul intitulat Tendințele impozitării în Uniunea Europeană, ce conține o analiză statistică și economică detaliată a sistemelor fiscale din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda și Norvegia. În acest raport, sunt prezentate, pentru fiecare țară, indicatorii-cheie ai impozitării pentru veniturile fiscale ca procent din PIB pentru anii 2005-2017, alături de tabele ce evidențiază cele mai recente reforme fiscale. În special, comunicatul de presă al Comisiei Europene subliniază o ușoară scădere a taxelor de mediu și energie în Uniunea Europeană, în 2017, la mai puțin de 2,5% din PIB.

ESMA  a publicat o analiza preliminară cu privire la ancheta „Cum-Ex”

La 2 iulie a.c., Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a publicat Raportul său privind constatările preliminare referitoare la sistemele multiple de restituire a impozitului reținut la sursă pentru a răspunde Rezoluției Parlamentului European din 29 noiembrie 2018 prin care se solicită Autorității să efectueze o anchetă privind dosarele Cum-Ex și Cum-Cum. ESMA a analizat sistemele multiple de restituire a impozitului reținut la sursă (WHT) pentru a evalua gradul de răspândite la nivelul  UE și potențialele soluții de prevenire/detectare a acestor fenomene. Analiza inițială a ESMA indică faptul că au fost raportate și sunt investigate mai multe sisteme de restituire a impozitului reținut la sursă în trei state membre: Germania, Danemarca și Austria. Ancheta formală va urmări colectarea de informații suplimentare privind natura entităților implicate și va evalua potențiala implicare a altor mijloace sau fonduri înființate prin entități fantomă în alte jurisdicții.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.

Written by