Principalele subiecte din buletinul de știri ETAF din 24 septembrie: renunțarea la principiul unanimității în politica fiscală, recuperarea datoriei Apple de către Irlanda și facilități fiscale în Luxemburg

European Tax Adviser Federation (ETAF) a publicat buletinul de știri din data de 24 septembrie. Principalele subiecte tratate sunt:

Comisarul Moscovici anunță propunerea de a renunța la principiul unanimității în materie fiscală

Pe 18 septembrie, Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a anunțat o propunere pentru ianuarie/februarie 2019 în vederea  renunțării la  principiul unanimității din legislația actuală în materie fiscală, așa cum se întâmplă deja în majoritatea celorlalte domenii. Acesta și-a declarat intenția într-un discurs în cadrul conferinței interparlamentare privind stabilitatea, coordonarea economică și guvernanța în Uniunea Europeană, desfășurată marțea trecută la Viena. Moscovici este cunoscut ca un susținător al acestei idei de mai mult timp, solicitând deschis o astfel de schimbare în Parlamentul European încă din octombrie 2017.

Aceasta ar însemna o schimbare importantă în procedura legislativă în materie fiscală deoarece votul în unanimitate din partea statelor membre nu ar mai fi necesar, Parlamentul European devenind un co-legislator „real”, în timp ce în prezent deține numai posibilitatea de a asculta propunerile Comisiei.

Scenariul de adoptare cel mai probabil este că numai anumite zone fiscale vor fi identificate adecvate pentru o astfel de mutare. În discursul despre starea Uniunii de săptămâna trecută,  Jean-Claude Juncker a declarat că acesta este scenariu agreat în vederea creșterii eficienței legislației în domeniul impozitării  pentru a oferi perspective reale pentru viitorul Uniunii.

În afară de aceasta, Moscovici a declarat că dorește să finalizeze baza fiscală comună CCCTB până la sfârșitul mandatului și impozitarea economiei digitale până la sfârșitul acestui an.

Citiți continuarea pe site-ul Comisiei Europene

Irlanda raportează recuperarea sumei datorate de Apple

Pe 18 septembrie, ministrul irlandez de finanțe a declarat că Irlanda a recuperat 14,3 miliarde de euro de la Apple ca urmare a deciziei Comisiei Europene din august 2016. Apple a plătit 13,1 miliarde de euro plus dobânzi de 1,2 miliarde de euro într-un cont de garanție. Ministrul irlandez de finanțe, Paschal Donohe TD, a confirmat faptul că executivul de la Dublin nu este de acord cu analiza efectuată de Comisie și acesta este motivul pentru care guvernul irlandez a făcut apel împotriva acestei decizii la Tribunalul Uniunii Europene.

Citiți continuarea pe site-ul Ministerului de Finanțe din Irlanda

Luxemburgul nu a acordat un tratament fiscal preferențial companiei McDonald’s

Pe 19 septembrie, Comisia Europeană a publicat rezultatele anchetei privind facilitățile fiscale acordate de Luxemburg pentru McDonald’s. Potrivit Comisiei, hotărârea fiscală nu încalcă normele UE privind ajutoarele de stat, Comisia a constatat că neimpozitarea anumitor profituri ale societății McDonald în Luxemburg nu a condus la ajutoare de stat ilegale, deoarece este conformă cu legislația fiscală națională și cu tratatul Luxembourg – Statele Unite privind evitarea dublei impuneri.

Citiți continuarea pe site-ul Comisiei Europene

Pentru consultarea newsletter-ului complet, vă rugăm să accesați site-ul ETAF.

Written by