Buletinul de știri ETAF din 23 iulie 2018

Federația Europeană a Consilierilor Fiscali (ETAF) a publicat buletinul de știri din data de 23 iulie al cărui conținut îl găsiți alăturat:

Avizul CESE privind propunerea de impozitare a economiei digitale

Pe 12 iulie 2018, Comitetul Economic şi Social European (CESE) a adoptat un aviz în sesiunea plenară, subliniind necesitatea de a ajunge la o soluție pentru impozitarea modelelor de afaceri digitale la nivelul OCDE. CESE a evidențiat că abordarea impozitării pe cifra de afaceri a întreprinderilor în locul utilizării impozitului pe profit și perceperea de impozite la locul vânzării mai degrabă decât acolo unde se creează valoarea (și anume taxa intermediară a CE) ar putea pune în pericol integritatea pieței unice a UE și ar putea duce la dublă impunere. Cu toate acestea, CESE a salutat demersul Comisiei referitor la inițiative fiscale digitale, lansând astfel o dezbatere internațională cu privire la impozitarea economiei digitale. Citiți mai departe.

Parlamentul european a publicat un raport privind impozitarea intermediară a serviciilor digitale

Pe 16 iulie 2018, Serviciul de Cercetare al Parlamentului European (EPRS) a publicat un briefing privind impozitarea intermediară a serviciilor digitale. Documentul evaluează situația, inclusiv poziția parlamentelor naționale care și-au trimis avizele motivate (parlamentele danez, irlandez, maltez și olandez au subliniat că propunerea nu este compatibilă cu principiul subsidiarității). Briefing-ul include și opinia diferiților actori și a mediului academic, cum ar fi Tax Justice Network, Oxfam, OCDE, Centrul de impozitare a afacerilor din cadrul Universității Oxford și Biroul Internațional de Documentare Fiscală (IBFD). Citiți mai departe.

CE intenționează să retragă propunerea privind patru soluții rapide de TVA

La 11 iulie 2018, Comisarul european pentru impozitare, Pierre Moscovici, a trimis o scrisoare președintelui Comisiei ECON a Parlamentului European, în care explică posibilitatea de retragere de către Comisie a propunerii legislative prin care se intenționează introducerea a patru soluții rapide până la înlocuirea definitivă a actualului sistem TVA. Problema este legată de includerea unei a cincea soluții, așa cum au solicitat Franța, Italia, Austria, Irlanda, Luxemburg și Letonia. Potrivit comisarului Moscovici, această soluție nu are nicio legătură cu propunerea Comisiei, pe care o denaturează. Din acest motiv, Comisia Europeană amenință cu retragerea întregii propuneri.

Comisia Europeană: Pachetul de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor din luna iulie: principalele decizii

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană a trimis patru avize motivate și opt scrisori de notificare formală adresate  statelor membre. Printre altele, Comisia a cerut Germaniei să își alinieze practica administrativă referitoare la normele de rambursare a TVA-ului solicitat de persoane impozabile stabilite în alt stat membru la legislația UE. Mai mult, două scrisori de înștiințare au fost trimise în Italia, Comisia cerând Italiei să pună capăt taxei regionale pe benzină pentru autovehicule și să își alinieze normele privind TVA-ul pentru prestarea de servicii legate de importul de mărfuri în conformitate cu legislația UE. În cele din urmă, Comisia cere Belgiei să își alinieze la legislația UE normele privind veniturile din economii sub formă de plăți de dobânzi către rezidenții belgieni cu conturi în Luxemburg și Austria.

Pentru mai multe informații referitoare la Federația Europeană a Consilierilor Fiscali accesați site-ul oficial ETAF.

Written by