(VIDEO) Mesajul președintelui Consiliului Superior al CECCAR cu ocazia Zilei Naționale a Contabilului Român – 13 iulie 2018

Onorați invitați, dragi colegi,

Bună ziua și bine v-am găsit!

Mă bucur ca, prin intermediul facilităților oferite de tehnologie, să putem fi împreună, în anul centenar, la aniversarea a 97 de ani de profesie contabilă reglementată în România. În numele membrilor Consiliului Superior și al meu personal, urez „La mulți ani!” tuturor profesioniștilor contabili – membri CECCAR. Totodată, împreună să urăm „La mulți ani, România!”.

La mai puțin de trei ani de la constituirea României Mari în decembrie 1918, s-a finalizat un proces început încă din anul 1901, ca urmare a înțelegerii și aprecierii importanței și rolului profesiei contabile în dezvoltarea economică a țării. Astfel, la 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al României a aprobat, prin decret regal, Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili în România, textul fiind contrasemnat și de Grigore Trancu-Iaşi, în calitate de ministru al muncii, un promotor și susținător al acestei inițiative legislative. Prin aprobarea acestei legi, România a devenit membră a clubului select de țări în care profesia contabilă era reglementată la acea vreme: Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Germania, Italia.

Încă de la înființare, rolul jucat de corpul profesional din România în dezvoltarea profesiei contabile la nivel internațional a fost unul remarcabil. Sunt realități din păcate puțin cunoscute, dar de care ar trebui să fim mândri ca națiune.

În cadrul Congresului Internațional de Contabilitate, desfășurat în anul 1926 la Bruxelles, a fost adoptată în premieră mondială, ca moțiune, propunerea profesorului George Alesseanu ca „Elementele de activ să fie trecute în bilanț în ordinea lichidității lor”. De asemenea, tot în premieră mondială, a fost adoptată propunerea delegaților români, adevărați vizionari, privind necesitatea armonizării și standardizării contabilității la nivel internațional. În acest sens, domnul Nicolae Butculescu, președintele corpului profesional, a afirmat în intervenția sa în cadrul lucrărilor congresului: „Contabilii din toată lumea trebuie să vorbească și să înțeleagă o singură limbă contabilă, motiv pentru care este nevoie să se producă o unificare a metodelor contabile”.



Ca o recunoaștere la nivel internațional a rolului profesiei din țara noastră în dezvoltarea profesiei contabile din acea vreme, România a fost nominalizată pentru a fi gazda celui de-al VII-lea Congres Internațional de Contabilitate, care s-a organizat simultan cu cel de-al V-lea Congres al Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili din România, la București, în perioada 5-9 septembrie 1931, sub patronajul profesorului universitar doctor Nicolae Iorga – președintele Consiliului de Miniștri al României la acea vreme.

După cum se poate constata, avem o istorie care ne face să ne simțim mândri, dar care totodată ne obligă să ne ridicăm cel puțin la nivelul înaintașilor noștri. Acest lucru însă îl putem face doar împreună, iar implicarea proactivă a noastră, a tuturor, în dezvoltarea și promovarea profesiei, dar și a interesului public, este cheia succesului.

Forța CECCAR a constat și constă în reprezentarea la nivel național prin filialele Corpului deschise în fiecare județ, iar acest avantaj va fi conservat fără drept de apel de către conducerea CECCAR.

Profesia contabilă este o profesie vie, care s-a adaptat și se adaptează întotdeauna la evoluția modelelor de afaceri și a societății în ansamblul ei. Tocmai de aceea, astăzi, profesia noastră este în plin proces de a se reinventa într-o lume digitalizată și globalizată. Actualizarea competențelor membrilor noștri la realitatea economică de azi și de mâine, parteneriatul win-win cu mediul de afaceri, dar și cu instituțiile și autoritățile de reglementare, promovarea interesului public și a comportamentului etic reprezintă reperele marcante ale evoluției profesiei noastre.

Împreună, trebuie să depunem toate diligențele ca atât antreprenorii, cât și instituțiile și autoritățile de reglementare, să se poată baza pe noi, să apeleze cu încredere la competențele și serviciile noastre, să ne considere parteneri strategici așa cum și noi îi considerăm, toate acestea pentru ca afacerile antreprenorilor să conteze în piața globalizată, iar economia națională să se dezvolte.

Tocmai de aceea, doresc să mă adresez partenerilor noștri instituționali, spunându-le: „Contați pe noi. Contați, cu noi. Întotdeauna!”.

De altfel, Eleanor Roosevelt spunea: „Viitorul aparține celor care cred în frumusețea propriilor vise”. Haideți să credem cu toții în frumusețea visurilor noastre ca profesioniști contabili!

La mulți ani, profesioniști contabili! La mulți ani, România!

Președintele Consiliului Superior,

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil

Written by