Modificările aduse Directivei 2011/16/UE, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificările aduse Directivei 2011/16/UE au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 5 iunie a.c.

Așa cum se cunoaște, Directiva are ca obiectiv principal consolidarea transparenței fiscale și combaterea evaziunii fiscale la nivelul statelor membre UE.

Noile dispoziții de raportare vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2020 și prevăd obligația intermediarilor fiscali – contabili, consilieri fiscali, consultanți, bănci, avocați – care furnizează clienților lor scheme financiare transfrontaliere complexe ce pot ajuta la sustragerea de la plata impozitelor de a raporta aceste structuri autorităților fiscale din țara lor.

Reamintim că anul trecut Comisia Europeană a propus noi reguli stricte în materie de transparență, aplicabile intermediarilor în domeniul fiscal. Acestea au venit în contextul cunoscutelor scurgeri de informații, precum Panama Papers și Paradise Papers, care au scos la lumină modul în care anumiți intermediari, care concep și promovează sisteme de planificare fiscală pentru clienții lor, acordă în mod activ asistență companiilor și persoanelor fizice în scopul sustragerii de la plata impozitelor, de regulă prin intermediul unor sisteme transfrontaliere complexe.

Statele membre au ca termen data de 31 decembrie 2019 pentru a transpune directiva în acte cu putere de lege și norme administrative naționale, iar noile cerințe de raportare se vor aplica, aşa cum am menţionat mai sus, începând cu 1 iulie 2020.

Statele membre vor avea obligația de a face schimb de informații o dată la trei luni, în termen de o lună de la sfârșitul trimestrului în care au fost depuse informațiile. Astfel, primul schimb automat de informații va fi finalizat până la 31 octombrie 2020.

Written by

Leave a Reply

Message