Forumul OECD 2018 și Conferința Ministerială

Lideri și factori de decizie din toate sectoarele societății civile – actuali și foști șefi de stat și de guvern, directori executivi, lideri din mari ONG-uri și sindicate, membri proeminenți din media și universități de renume – se reunesc în fiecare an la Paris pentru a dezbate cele mai presante provocări economice și sociale cu care se confruntă societatea. Forumul OECD 2018 a avut loc în zilele de 29 și 30 mai a.c. în săptămâna OECD, la Centrul de conferințe al Organizației, fiind urmat de Conferința ministerială din 31 mai-1 iunie 2018.

Principala temă pe care s-a axat Forumul din acest an a fost „Ce ne unește” în contextul unei serii de evenimente politice care au zdruncinat toate fundamentele și care au pus sub semnul întrebării colaborarea internațională, temă strâns legată de cea a ediției din anul anterior, „Concilierea decalajelor”.

Sesiunile și atelierele forumului s-au concentrat pe elementele esențiale ale cooperării internaționale: aspirații privind valorile, dorințele, preocupările, anxietățile și spațiile ce ne unesc. Aspirațiile pentru locuri de muncă mai bune, sănătate, educație și oportunitățile transcend frontierele, culturile și identitățile precum și valori precum echitate, respect, solidaritate și încredere.

Invitatul special al ediției din acest an, Președintele Republicii franceze, Emmanuel Macron, a adresat forumului discursul-cheie al întâlnirii ministeriale pe care a prezidat-o în acest an,  despre reformarea fundamentelor cooperării internaționale reprezentate de multilateralism. Pentru a putea susține refondarea multilateralismului în orice democrație trebuie tratate mai întâi problemele interne cauzate de globalizare și avuți în vedere trei piloni: răspundere – fiecare țară trebuie să fie responsabilă de reformă, incluziune – toate părțile interesate trebuie să fie implicate în proces și eficiență.

Conferința Consiliului ministerial, prezidată în acest an de Președintele francez, Emmanuel Macron, reunește, în fiecare an, miniștri din statele membre și partenere pentru a analiza politicile care ar putea conduce la o globalizare mai inclusivă și care ar putea răspunde mai bine preocupărilor dinamice ale cetățenilor.

Mai multe detalii despre programul Forumului, temele de discuții, vorbitori și înregistrările video.

Written by

Leave a Reply

Message