Sinteza principalelor prevederi ale OUG nr. 32/2020 privind modificarea și completarea OUG nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative

CECCAR
Conf. univ. dr. Marcel VULPOIexpert contabil
reprezentant al CECCAR în VAT Expert Group

I. Referitor la indemnizația de șomaj tehnic acordată salariaților

1. Pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, ca urmare a efectelor produse de coronavirus, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 din 6 ianuarie 2020 – Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

De aceste prevederi beneficiază salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea, total sau partial, ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus, pe perioada stării de urgență declarate, conform unei declarații pe propria răspundere a angajatorului.

Citiți mai multe în revista CECCAR Business Magazine.


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by