Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 10 februarie 2020

Un membru al grupului politic Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) va prezida subcomitetul pentru fiscalitate

Conform mai multor surse, Parlamentul European va înființa un subcomitet permanent pentru chestiunile de ordin fiscal. Domeniile de competență ale acestui subcomitet nu au fost încă definite, însă ar exista un acord politic în privința președintelui acestuia, care va fi ales din rândul membrilor grupului politic S&D. Nu este clar dacă în mandatul subcomitetului pentru fiscalitate va fi inclusă și combaterea spălării banilor, având în vedere competențele Comisiei pentru afaceri juridice a Parlamentului European (Comisia JURI) în acest domeniu. Subcomitetul pentru fiscalitate va fi format din aproximativ 30 de membri selectați din rândul membrilor și supleanților Comisiei pentru afaceri economice și monetare (ECON). Se preconizează că subcomitetul își va începe mandatul în aprilie sau în mai 2020.

Comisia Europeană a publicat raportul privind politicile fiscale din UE

La 31 ianuarie a.c., Comisia Europeană a publicat ediția din 2020 a raportului anual privind politicile fiscale din UE. Raportul analizează gradul de performanță al statelor membre UE în ceea ce privește combaterea abuzurilor fiscale, promovarea investițiilor sustenabile, sprijinirea creării de locuri de muncă și atenuarea inegalităților. Printre altele, ediția de anul acesta a raportului tratează concurența fiscală și sustenabilitatea sistemelor fiscale într-o lume aflată în continuă schimbare. Acesta conține și o prezentare generală a reformelor fiscale recente atât la nivelul UE, cât și al statelor membre. Raportul recomandă statelor membre să consolideze cooperarea transfrontalieră pentru a combate frauda și evaziunea fiscală, cu ajutorul unor mijloace precum schimbul automat de informații, partajarea analizei datelor și auditurile comune. Totodată, în raport se menționează faptul că statele membre au adoptat sau urmează să adopte o serie de măsuri menite să faciliteze consolidarea cadrelor lor legislative, aplicarea legislației fiscale și modernizarea sistemului de colectare a impozitelor.

Propunerea pentru Pilonul 1 al OCDE prinde contur

La 29 și 30 ianuarie a.c., Cadrul Inclusiv privind BEPS (Base erosion and profit shifting – Erodarea bazei impozabile şi transferul profiturilor) al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a aprobat continuarea negocierilor referitoare la baza unei abordări unitare cu privire la impozitarea digitală (Pilonul 1), reafirmându-și promisiunea de a ajunge la un acord până la finele anului 2020.

Cele 112 jurisdicții membre ale Cadrului au convenit asupra unei Declarații privind abordarea provocărilor fiscale apărute ca urmare a digitalizării economice, care conține o actualizare a programului de lucru. Cadrul Inclusiv privind BEPS a aprobat soluția propusă de OCDE în octombrie 2019, deși documentul respectiv oferă mai multe detalii cu privire la domeniul de aplicare. Aceasta introduce conceptul de servicii digitale automatizate și standardizate și clarifică, totodată, faptul că atât industriile extractive, cât și majoritatea serviciilor financiare s-ar afla în afara domeniului de aplicare. Declarația specifică faptul că anumite aspecte politice cheie trebuie discutate mai pe larg, precum propunerea (din partea Statelor Unite) privind „sfera de siguranță”, caracterul obligatoriu al mecanismelor de prevenire și soluționare a diferendelor și sugestia de a lua în considerare „diferențele de digitalizare” (care să justifice gradele diferite de digitalizare dintre activitățile economice care intră în domeniul de aplicare) și „segmentarea regională” (care să justifice factorii regionali în calculul și desemnarea Valorii A). De asemenea, anumite jurisdicții și-au exprimat îngrijorări cu privire la aplicarea în continuare a impozitului pe serviciile digitale. La 1 și 2 iulie a.c., membrii Cadrului Inclusiv se vor reuni la Berlin, iar factorii politici speră să ajungă la un acord în privința aspectelor politice cheie ale soluției OCDE care să constituie baza unui acord politic.


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by