CECCAR, în dialog cu MFP pe tema transpunerii în legislația națională a Directivei (UE) 2018/822

Având în vedere apropierea termenului-limită pentru transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2018/822 a Consiliului din 25 mai 2018 de modificare a Directivei 2011/16/UE în ceea ce privește schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal cu privire la modalitățile transfrontaliere care fac obiectul raportării, Ministerul Finanțelor Publice a organizat luni, 9 septembrie, o întâlnire de lucru pe acest subiect. Organismul profesional care gestionează profesia contabilă în România a fost reprezentat la ședință de președintele Consiliului superior – prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, Aurel Andrei – președintele Consiliului filialei București, Iulian Cristian Bosoancă – președintele Consiliului filialei Mehedinți, conf. univ. dr. Adriana Florina Popa – specialist în fiscalitate, coordonator al Institutului Național de Dezvoltare Profesională Continuă din cadrul CECCAR.

Reamintim că actul normativ mai sus menționat instituie obligația de raportare în sarcina persoanelor care, în înțelesul directivei, au calitatea de intermediari – aici fiind vorba și despre profesioniștii contabili membri CECCAR.

Potrivit art. 2 alin. (1) al Directivei, statele membre adoptă și publică, până cel târziu la 31 decembrie 2019, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive.

Noile cerințe de raportare vor intra în vigoare de la 1 iulie 2020, statele membre ale UE având obligația de a face schimb de informații la fiecare 3 luni după această dată. Primul schimb de informații va avea loc până la 31 octombrie 2020.
Topul National CECCAR
Profesioniștii contabili membri ai CECCAR care acționează ca intermediari în domeniul fiscal se vor supune legislației naționale ce transpune directiva. Despre aceste aspecte s-a discutat, pe larg, cu ocazia primei ediții a Conferinței Naționale de Contabilitate și Fiscalitate, organizată de CECCAR anul trecut, despre care puteți citi mai multe informații în revista CECCAR Business Magazine.
CBM
În următoarea perioadă vor avea loc mai multe discuții cu ministerul de resort pe tema transpunerii Directivei (UE) 2018/822 în legislația națională. Vă punem la dispoziție și un document informativ al Comisiei Europene – Întrebări și răspunsuri privind noile reguli de transparență fiscală pentru intermediari.
CBM

Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by