RECOMANDĂRILE IFAC PENTRU STATELE G20

Conform IFAC—Federaţia Internaţională a Contabililor—stabilitatea și transparenţa economică globală, precum și recâștigarea încrederii publicului vor crește semnificativ dacă va exista un efort determinat din partea G20 în vederea unei guvernări mai solide în toate sectoarele de activitate. Înaintea Reuniunii la nivel înalt a G20 din 2017 ce va avea loc la Hamburg, Germania, în perioada 7-8 iulie, IFAC a emis recomandări practice pentru statele G20 care vor susține atât economia globală, cât și obiectivele G20 pentru anul 2017.

„Recâștigarea încrederii în economia globală și în sistemele financiare este esențială pentru a inspira optimismul de care lumea are nevoie pentru o dezvoltare economică susținută. Mai ales în această perioadă instabilă părțile interesate care își doresc o guvernanță transparentă și responsabilă trebuie să lucreze împreună”, a declarat Fayez Choudhury, CEO al IFAC. „Cetățenii și instituțiile trebuie să fie responsabilizați printr-o guvernanță puternică, susținuți de un mediu consecvent și transparent de reglementare și să aibă o mai mare libertate datorită accesului la un mediu digital extrem de dinamic și securizat.”

IFAC face apel la statele G20 și la alte părți interesate în economia globală pentru a colabora în sensul:

  • Creșterii nivelului standardelor de guvernanță din toate sectoarele economice pentru a spori transparenţa și răspunderea, dar și pentru a recâștiga încrederea și optimismul în mediul de afaceri și guvern, elemente esențiale pentru obiectivele G20 de creștere a mobilității, a dezvoltării durabile și de asumare a responsabilității.
  • Susținerii unei mai mari transparenţe și consecvențe în reglementare pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare, încredere și stabilitate. Acestea necesită existența unui mediu digital și economic inclusiv pentru întreprinderile de toate dimensiunile, precum și implementarea și adoptarea unor reglementări și standarde de înaltă calitate acceptate la nivel global.

Organismele membre IFAC reprezintă aproape 3 milioane de contabili la nivel mondial. Aceștia contribuie cu aproape 250 miliarde de USD valoare adăugată brută în fiecare an și facilitează astfel creșterea nivelului de trai. Cercetările recente arată că un procent mai mare de contabili activi este strâns legat de rezultate mai bune în Indicele de Percepţie a Corupţiei al Transparency International – și că efectul este și mai benefic atunci când contabilii își desfășoară activitatea în state cu arhitecturi de guvernanță solide.

IFAC susține profesia contabilă prin:

  • Sprijinirea elaborării de standarde internaționale de înaltă calitate;
  • Promovarea adoptării și implementării acestor standarde;
  • Dezvoltarea capacității organizațiilor profesionale contabile; și
  • Evidențierea problemelor de interes public.

Vizitați website-ul IFAC pentru a consulta recomandările IFAC pentru G20.

Despre IFAC

IFAC este organizaţia globală a profesiei contabile, dedicată servirii interesului public prin consolidarea profesiei şi contribuirea la dezvoltarea unor economii internaţionale puternice. IFAC este formată din peste 175 de membri şi asociaţi din peste 130 de ţări şi jurisdicţii, reprezentând aproape 2,8 milioane de contabili din practica publică, educaţie, servicii de stat, industrie şi comerţ.

Written by