Consultare publică a Comisiei Europene pe tema funcționării cooperării administrative și a combaterii fraudei în domeniul TVA

În data de 7 aprilie 2016, Comisia a adoptat planul de acțiune referitor la TVA – Spre un spațiu TVA unic în Uniune. Planul de acțiune prevedere îndrumări clare pentru realizarea unui spațiu TVA unic robust în ceea ce privește un sistem definitiv pentru TVA-ul aplicat operațiunilor transfrontaliere. În vederea acestei reforme, alte aspecte referitoare la TVA ar trebui să fie examinate cum ar fi cooperarea administrativă și combaterea fraudei în materie de TVA, regulile specifice care există în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și cotele TVA care pot fi aplicate de Statele Membre.

Deși cooperarea administrativă și lupta împotriva fraudei în materie de TVA vizează în principal la administrațiile fiscale, aceasta afectează, de asemenea, situația întreprinderilor și cetățenilor din UE.

Obiectivele consultării:

Această consultare publică vizează colectarea de opinii din partea întreprinderilor, a cetățenilor și a organizațiilor reprezentative, având ca termen data de 31 mai 2017.

Concret, scopul acestei consultări este de a:

  • colecta punctele de vedere ale părților interesate cu privire la experiența lor privind normele în vigoare care reglementează cooperarea administrativă transfrontaliere și combaterea fraudei în domeniul TVA;
  • aduce noi perspective pentru evaluarea în desfășurare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010;
  • furniza informații cu privire la posibile îmbunătățiri, inclusiv la serviciile online pentru verificarea numerelor TVA pentru tranzacțiile efectuate în interiorul UE (VIES on-the-web);
  • colecta date cantitative cu privire la o eventuală reducere sau majorare a costurilor administrative și/sau a costurilor de respectare a legislației pentru întreprinderi (în special IMM-uri).

Cum puteți contribui

Chestionarul online este disponibil prin intermediul aplicației „EU Survey” prin link-ul de mai jos. Răspunsurilor sunt transmise cu ajutorul acestei aplicații. Chestionarul este disponibil și în limba română.

Consultați chestionarul

Written by

Leave a Reply

Message