Chestionarul global al IFAC: Așteptările contabililor privind performanțele din noul an sunt moderate, însă rămân optimiste în ciuda preocupărilor legate de încetinirea ritmului economic

Contabilii care lucrează în practici mici și mijlocii (PMM-uri) sunt optimiști, în general, în ceea ce privește performanțele din 2016, majoritatea estimând că veniturile vor rămâne identice sau vor crește în toate categoriile de servicii, conform rezultatelor ultimului Chestionar global pentru PMM-uri (raportul complet și rezumatul). Totuși optimismul nu este la același nivel ca în urmă cu un an, proiecțiile de creștere pentru toate categoriile de servicii fiind în scădere față de 2014.

În timp ce așteptările referitoare la performanță au scăzut față de acum un an, PMM-urile indică faptul că provocările lor sunt ceva mai puțin acute față de anul anterior. La fel ca în 2014, cele mai presante provocări pentru PMM-uri în 2015 au fost: atragerea de noi clienți (47% au indicat această provocare ca fiind importantă sau foarte importantă), menținerea la curent cu noile standarde și reglementări (44%), diferențierea față de concurență (43%) și presiunea de a reduce onorariile (41%).

Chestionarul global pentru PMM-uri al IFAC pe 2015 a înregistrat 6.725 de respondenți, reprezentând 169 de țări și peste 800.000 de clienți din rândul IMM-urilor din întreaga lume, fiind cel mai mare studiu realizat pe PMM-uri. Chestionarul a fost desfășurat în perioada octombrie – noiembrie 2015, în 22 de limbi.

Este bine cunoscut faptul că profesioniștii contabili sunt o sursă de consultanță preferată pentru IMM-uri, cu care de regulă formează relații pe termen lung bazate pe încredere. IMM-urile reprezintă majoritatea întreprinderilor de la nivel global și, în majoritatea jurisdicţiilor, sunt responsabile de majoritatea PIB-ului, locurilor de muncă și creșterii din sectorul privat.

„Colectiv, acesta este un sector amplu și important, ale cărui opinii sunt important de ascultat”, a spus Directorul executiv al IFAC, Fayez Choudhury. „Starea de sănătate a sectorului IMM este un barometru al vitalității economiei unei națiuni și al comerțului global la nivel general. Ascultând IMM-urile prin intermediul contabililor lor – care le cunosc foarte bine – este un exercițiu esențial care permite IFAC și organismelor membre să le susțină mai bine, ceea ce, la rândul său, susține stabilitatea și creșterea la nivel mai general.

Concluziile suplimentare importante ale chestionarului includ:

PMM-urile recunosc valoarea furnizării serviciilor de consiliere și consultanță de afaceri.

  • O majoritate semnificativă a respondenților oferă o formă de servicii de consultanță, cele mai întâlnite fiind planificarea fiscală (52%), consultanță corporativă (45%) și contabilitatea de gestiune (41%).

IMM-urile se confruntă cu o serie de provocări, incertitudinea economică fiind, în mod consecvent, prima pe listă.

  • La fel ca în 2013, principalele provocări cu care se confruntă clienții din categoria IMM-urilor au fost incertitudinea economică (61% au indicat această provocare ca fiind importantă sau foarte importantă) și creșterea costurilor (58%).

În viitor, concurența și evoluțiile din domeniul reglementărilor vor continua să fie factorii dominanți din mediul de afaceru al PMM-urilor.

  • La fel ca în 2014, mediul de reglementare (52% l-au indicat ca având un impact ridicat sau foarte ridicat) și concurența (46%) au fost în fruntea listei factorilor de mediu cu cea mai ridicată probabilitate de a afecta PMM-urile în următorii cinci ani, fiind urmați de evoluțiile tehnologice (43%).

„Pentru al doilea an consecutiv, PMM-urile au prognozat că evoluțiile tehnologice și de reglementare vor avea cel mai mare impact asupra lor în viitor; va fi necesar ca ele să fie agile și să se adapteze pentru a-și păstra competitivitatea”, a spus Președintele Comitetului PMM IFAC, Giancarlo Attolini. „În timp ce modificările tehnologice sunt inevitabile, trebuie să continuăm să contribuim la elaborarea de standarde internaționale stabile, relevante și care pot fi aplicate proporţional cu dimensiunile unei entități sau practici. În plus, ca profesie, trebuie să ajutăm PMM-urile și IMM-urile să se adapteze și să se pregătească pentru modificări, continuând să ascultăm, să elaborăm îndrumări și să încurajăm schimbul de experiență, astfel încât acestea să fie bine poziționate pentru a fi prospere în viitor”.

Elaborarea și raportarea chestionarului au fost realizate în cooperare cu Sarah Webber și Donna L. Street, cercetători renumiți de la Universitatea Dayton (SUA). IFAC doreşte să mulţumească numeroaselor organizaţii membre şi organizaţii regionale care au ajutat la traducerea şi distribuirea chestionarului. Pentru rezultatele complete, inclusiv informații pe regiuni și dimensiuni ale practicilor, și pentru a vă înscrie la buletinul de știri PMM, vizitați site-ul IFAC: www.ifac.org/SMP.

Unele regiuni, țări și PMM-urile mai mari nu au fost bine reprezentate de rezultatele chestionarului; trebuie folosită precauția în ceea ce privește generalizarea rezultatelor chestionarului pentru anumite țări, anumite regiuni, sau PMM-urile de toate dimensiunile.

Despre Comitetul PMM

Comitetul PMM din cadrul Federaţiei Internaţionale a Contabililor® (IFAC®) reprezintă interesele profesioniştilor contabili care îşi desfăşoară activitatea în practici mici şi mijlocii (PMM-uri). Comitetul elaborează îndrumări şi instrumente şi încearcă să se asigure că nevoile PMM-urilor sunt luate în considerare de normalizatorii de standarde, organismele de reglementare şi factorii politici. De asemenea, comitetul acţionează ca un purtător de cuvânt pentru PMM-uri pentru a spori nivelul de cunoaştere a rolului şi valorii acestora, în special în ceea ce priveşte sprijinirea IMM-urilor, precum şi a importanţei sectorului întreprinderilor mici în general.

Despre IFAC

IFAC este organizaţia globală a profesiei contabile, dedicată servirii interesului public prin consolidarea profesiei şi contribuirea la dezvoltarea unor economii internaţionale puternice. IFAC este formată din peste 175 de membri şi asociaţi din 130 de ţări şi jurisdicţii, reprezentând aproape 3 milioane de contabili din practica publică, educaţie, servicii de stat, industrie şi comerţ.

Written by