Cele trei organisme UE, implicate puternic în aspecte legate de IMM-uri, alcătuiesc o poziție comună privind Uniunea piețelor de capital (CMU)

Soluții oferite pentru un acces îmbunătățit la finanțare a firmelor mic și mijlocii din Europa

IMM-urile trebuie să fie plasate în față și în centru în cadrul eforturilor Comisiei Europene pentru a spori activitatea de finanțare printr-o mai mare integrare a piețelor de capital din UE, conform unei noi poziții comune emise astăzi, de trei organisme europene care se implică în special în probleme legate de IMM-uri. Asociația serviciilor bancare de retail și economisire ESBG (Grupul european al băncilor de economisire) , Federația contabililor europeni FEE și organismul profesional al IMM-urilor  UEAPME (Uniunea Europeană a Artizanatului și a Întreprinderilor Mici și Mijlocii) oferă un set de idei pentru îmbunătățirea accesului la finanțare pentru IMM-uri conform Uniunii piețelor de capital (CMU).

Puternic angrenat să sprijine activitatea Comisiei, acest trio face apel la factorii decizionali să recunoască faptul că în mod normal, IMM-urile nu obțin finanțarea de care au nevoie de pe piețele de capital. Firmele mici și mijlocii, atent consiliate de contabilii profesioniști înainte de a căuta finanțare, vor rămâne dependente de finanțarea prin datorii acordate de bănci, ca principală sursă de fonduri și consideră că sursele alternative de finanțare pot juca un rol util și complementar. În poziția comună cu 8 puncte, toate cele trei organisme salută contribuția Comisiei Europene de a reactiva piața de titlurizări  și de a reactualiza Directiva privind prospectele (n.t. Directiva 2003/71/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește informațiile conținute în prospectele pentru emitenții care au o evidență financiară complexă sau care și-au asumat un angajament financiar important)  printr-un un sistem pentru IMM-uri care să fie proporțional și bazat pe mai multe niveluri. De asemenea, acestea fac apel la organismele UE să acorde o mai mare importanță reconsolidării capacității sectorului bancare de a împrumuta IMM-urile.

A se vedea poziția comună pe website-ul FEE: Common position on Capital Markets Union: Improving access to finance for all SMEs

Written by