Chestionarul global al IFAC pentru PMM-uri identifică principalele provocări cu care se confruntă PMM-urile la nivel global

Cele mai mari provocări cu care se confruntă practicile mici și mijlocii (PMM-urile) din întreaga lume sunt conformare cu standardele și reglementările și atragerea de noi clienți, conform Studiului global pentru PMM-uri al IFAC ® din 2014. Desfășurat anual Chestionarul PMM IFAC oferă informații unice asupra provocărilor și oportunităților cu care se confruntă PMM-urile din întreaga lume.

„IFAC se implică în creșterea capacității PMM-urilor din întreaga lume, iar concluziile Chestionarului nostru pentru PMM-uri sun esențiale pentru această misiune”, a comentat Directorul Executiv al IFAC, Fayezul Choudhury. „Înțelegerea provocărilor cu care se confruntă PMM-urile și clienții acestora, atât la nivel regional cât și la sacră globală, ajută IFAC și organizațiile noastre membre să servească mai bine această categorie importantă și să îi reprezinte cât mai corect în interacțiunilor cu organismele de reglementare, normalizatorii de standarde și factorii politici.”

Principalele concluzii ale Chestionarului global pentru PMM-uri al IFAC din 2014 includ:

Provocările cu care se confruntă PMM-urile

  • Menţinerea la curent cu standardele şi reglementările (57%) și atragerea de noi clienți (58%) au fost identificate drept cele mai mari provocări cu care se confruntă PMM-urile din întreaga lume. Următoarele mari provocări, situate aproape la egalitate, au fost presiunea de a reduce onorariile (51%), creșterea costurilor (50%) și diferențierea față de concurență.
  • Atragerea de noi clienți a fost considerată o preocupare principală în Orientul Mijlociu (80%), dar o preocupare mult mai puțin importantă în America de Nord (33%) și Australasia/Oceania (36%).  
  • Preocupările legate de reglementări au ocupat un loc înalt pentru firmele din America Centrală și de Sud (68%), Orientul Mijlociu (65%) și Europa (63%).

Provocări cu care se confruntă clienţii din categoria IMM

  • Creșterea costurilor (67%) și incertitudinea economică (66%) au fost identificate ca fiind cele mai importante provocări cu care se confruntă clienţii din categoria IMM.
  • Acest lucru a fost evident în special în Orientul Mijlociu și în Africa, unde aceste provocări s-au situat mai sus decât în orice altă regiune.

Procentele de mai sus reprezintă respondenţii care au calificat aceste provocări drept „provocare mare” sau „provocare foarte mare”.

Performanță și perspective

  • PMM-urile prezintă o creștere economică promițătoare, cu 72% din firme menținându-și sau sporindu-și veniturile din onorarii față de anul trecut (31% au raportat că veniturile din onorarii au rămas la fel, 37% au raportat o creștere moderată și 4% au raportat o creștere substanțială).
  • Australia/Oceania (63%), America de Nord (56%), și Africa (55%) au fost primele trei regiuni care au raportat o creștere între de la moderată la substanțială pentru veniturile din onorarii.
  • Serviciile de fiscalitate (48%) și cele de consultanță (50%) au fost preconizate a fi cele mai mari surse de creștere a veniturilor pentru anul următor. (Procentele reprezintă respondenţii care au calificat aceste servicii cu „creștere moderată” sau „creștere substanțială.”)

„Este încurajator să vedem că PMM-urile își mențin sau își măresc veniturile, deoarece ele reprezintă o parte esențială a economiei globale”, a spus Președintele PMM Giancarlo Attolini. „Cu o performanță bună în anul ce a trecut și cu optimism în ceea ce privește creșterea veniturilor în anul ce urmează, PMM-urile reflectă starea actuală a economiei globale și varietatea de oportunități pentru întreprinderile mici”.

Chestionarul de la finalul anului 2014, care a fost realizat cu cercetători renumiți de la Universitatea Dayton din SUA, a înregistrat 5.083 de răspunsuri din 135 de țări și s-a desfășurat în 21 de limbi. Pentru rezultatele complete ale Chestionarului global pentru PMM-uri al IFAC, preconizate să apară în martie 2015, vă rugăm să vizitați și să vă înregistrați la buletinul de știri PMM pe: www.ifac.org/SMP. Ca urmare a ratelor diferite de răspuns în zone geografice diferite, este posibil ca rezultatele să nu fie reprezentative din punct de vedere statistic pentru populațiile globale sau regionale de PMM-uri. IFAC doreşte să mulţumească numeroaselor organizaţii membre şi organizaţii regionale care au ajutat la traducerea şi distribuirea chestionarului.

 

Despre Comitetul PMM

Comitetul PMM din cadrul Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC) reprezintă interesele profesioniştilor contabili care îşi desfăşoară activitatea în practici mici şi mijlocii (PMM-uri). Comitetul elaborează îndrumări şi instrumente şi încearcă să se asigure că nevoile PMM-urilor sunt luate în considerare de normalizatorii de standarde, organismele de reglementare şi factorii politici. De asemenea, comitetul acţionează ca un purtător de cuvânt pentru PMM-uri pentru a spori nivelul de cunoaştere a rolului şi valorii acestora, în special în ceea ce priveşte sprijinirea IMM-urilor, precum şi a importanţei sectorului întreprinderilor mici în general.

Despre IFAC

IFAC este organizaţia globală a profesiei contabile, dedicată servirii interesului public prin consolidarea profesiei şi contribuirea la dezvoltarea unor economii internaţionale puternice. IFAC este formată din peste 175 de membri şi asociaţi din 130 de ţări şi jurisdicţii, reprezentând aproximativ 2,5 milioane de contabili din practica publică, educaţie, servicii de stat, industrie şi comerţ.

Written by

Leave a Reply

Message