Modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003

Hotărârea Guvernului nr. 421/2014 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 384 din 23 mai 2014.

Normele aduc, în principal, clarificări cu privire la modul de aplicare a reglementărilor referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit şi la taxa pe construcţii.

Astfel, în vederea unei mai bune înţelegeri a modalităţii de calcul a profitului reinvestit, normele metodologice conţin exemple de calcul, diferenţiate în funcţie de sistemul trimestrial sau anual de declarare şi plată a impozitului pe profit.

Alte precizări se referă la contribuabilii care utilizează echipamente tehnologice în baza unor contracte de leasing.

De asemenea, se aduc clarificări cu privire la modul de determinare a bazei impozabile a impozitului pe construcţii, fiind avute în vedere unele situaţii specifice ca urmare a aplicării corelate cu Titlul IX din Codul fiscal sau ca urmare a reflectării în contabilitate a construcţiilor (de exemplu, înregistarea ca investitii în curs a construcţiilor realizate în regie proprie sau antrepriză, înregistrarea în evidenţa din afara bilanţului).

Publicat: 27 mai 2014

Written by