Legea nr. 55/2021: Noi prevederi privind sancționarea cu amendă a unor fapte de evaziune fiscală

CECCAR
Conf. univ. dr. Marcel VULPOI, expert contabil
Reprezentant al CECCAR în VAT Expert Group

Legea nr. 55/2021, ce aduce modificări Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 332 din 1 aprilie 2021.

Potrivit actului normativ, anumite fapte de evaziune fiscală pot fi sancționate numai cu amenda în următoarele situații:

  • dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecății, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale. În acest caz se poate aplica (!) pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda;
  • dacă, în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește,  aplicându-se dispozițiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare („există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege”). 

Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.

Written by