Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF de săptămâna aceasta
Comisia Europeană răspunde Raportului TAX3
Comisia Europeană a publicat recent o serie de răspunsuri (ce urmează ulterior a fi transmise formal) referitoare la Raportul Comisiei TAX3 privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale. În principal, Comisia argumentează că utilizarea Articolului 116 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFEU) pentru aprobarea propunerii CCCTB (Baza fiscală consolidată comună a societăților) nu este posibilă, având în vedere că dispozițiile privind utilizarea acestui articol nu sunt îndeplinite. În privința impozitării serviciilor digitale, Comisia subliniază că utilizarea cooperării consolidate pare nerealistă din motive politice ce țin de plasarea în timp, având în vedere că acest subiect este discutat la acest moment, în principal, la nivelul OCDE. În prezent, OCDE lucrează la o soluție detaliată ce ar trebui să fie gata până la finalul anului 2020. În privința noilor tehnologii, Comisia a considerat că propunerile făcute de unii experții privind utilizarea tehnologiilor blochchain pentru plata TVA se bazează pe o supra-simplificare a sistemului TVA și că actual sistem de TVA pare să prevină utilizarea unor astfel de soluții. În acest timp, Comisia este pregătită să reexamineze legislația europeană privind criptoactivele pentru a asigura un cadru legal adecvat la nivel european și pentru a susține lupta împotriva spălării banilor și finanțării atacurilor teroriste.
Olanda propune impozitarea sectorului aviatic european
Olanda este pregătită să solicite oficial Comisiei Europene să propună impozitarea sectorului aviației. Anunțul a fost făcut pe 26 iunie a.c., în timpul întâlnirii Consiliului Mediu, de către Reprezentantul permanent al Olandei, ulterior Conferinței privind stabilirea prețurilor la carbon și taxele din aviație de la Haga din perioada 20-21 iunie a.c. Prin Nota informativă oferită miniștrilor UE se solicită o abordare coordonată la nivel european în scopul evitării unei abordări fragmentate ce ar putea duce la perturbări ale pieței interne. Olanda speră să obțină semnătura din partea tuturor statelor membre la scrisoarea transmisă Comisiei Europene, primind imediat un răspuns pozitiv din partea Luxemburgului, dar așteptându-se, de asemenea, ca miniștri francezi și belgieni să susțină această inițiativă.
Între timp, ministrul de finanțe din Olanda a lansat un document de consultare privind posibilitatea unui nou regim fiscal corporativ pentru grupuri în Olanda. Consultarea urmărește legislația reparatorie de urgentă anunțată la sfârșitul anului 2017, când Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că regimul fiscal unitar olandez încalcă libertatea de constituire la nivel european.
Comitetul European al Regiunilor susține majoritatea calificată în politica fiscală
Pe 26 iunie, Comitetul European al Regiunilor (CoR) și-a exprimat susținerea cu privire la inițiativa Comisei de trecere de la procedura de vot în unanimitate, la votul cu majoritate calificată în politica fiscală. Aceștia au aprobat documentul de opinie redactat de primarul francez Christophe Rouillon (PES), ce sublimează că impozitarea nu trebuie să reprezinte veriga slabă a integrării europene. Mai mult, în document, CoR subliniază „că dorește introducerea procedurii de vot cu majoritate calificată pentru inițiative care nu au un impact direct asupra drepturilor fiscale ale statelor membre, bazelor sau ratelor de impozitare, dar care sunt necesare pentru îmbunătățirea cooperării administrative și asistenței mutuale între statele membre privind lupta împotriva fraudei și evaziunii fiscale ”.
Finlanda preia Președinția Consiliului pentru următoarele șase luni
Programul președinției Finlandei reia principală temă a noului prim-ministru, Antti Rinne, și a guvernului său. Într-un sens mai larg, președinția finlandeză își propune să întărească domnia legii, să îmbunătățească creșterea competitivității și incluziunii sociale, aflându-se, în același timp, în prim-planul luptei împotriva încălzirii globale și garantând securitatea cetățenilor. În plus, Finlanda se va concentra asupra avansării discuției despre CCTB și va urmări evoluțiile la nivel OCDE referitoare la impozitarea giganților digitali. Subiectele referitoare la TVA, precum adoptarea unui sistem definitiv privind TVA, cotele TVA și pachetul privind IMM-urile vor fi principalele puncte pe agenda Președinției finlandeze în următoarele șase luni. Președinția finlandeză, se va concentra, în mod egal, pe prevenirea competiției fiscale dăunătoare și evaziunii fiscale, consolidând rolul autorităților în lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.
Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.