Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF de săptămâna aceasta

Rezultatele provizorii ale alegerilor europene

Între 23-26 mai a.c., au avut loc alegeri europarlamentare în 28 de state membre UE. Cel mai important rezultat al acestor alegeri este rata crescută de participare, ce a depășit o prezență de 50% pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, pe baza datelor disponibile la acest moment (un amestec de rezultate oficiale și estimări naționale), alegerile au generat un Parlament european puternic fragmentat. La o estimare provizorie, PPE a câștigat 179 de locuri (23.83%), râmând astfel cel mai mare grup din Parlament, dar pierzând 38 de locuri față de legislatura precedentă. Rezultatele Grupului S&D demonstrează o tendință similară. Se preconizează că aceștia vor pierde 35 de locuri prin comparație cu 2014 (150 față de 185), reușind totuși să își mențină a doua poziție în Parlament. Marele câștigător al acestor alegeri pare a fi grupul ALDE, care a obținut 38 de deputați suplimentari, ajungând la 107 locuri față de cele 67 din legislatura precedentă. De asemenea, se observă o creștere importantă a numărului de locuri alocat Grupului Verzilor, acesta reușind să câștige 70 de locuri față de 52 în 2014. Grupurile extremiste au primit un impuls mai mic față de rezultatele preconizate: Grupul Europa Națiunilor și Libertății (ENF), grup ce reunește partide de extrema dreaptă, va crește de la 37 la 58 de locuri.

Progrese referitoare la taxa pe tranzacțiile financiare

Discuția referitoare la taxa pe tranzacțiile financiare (FTT) a progresat rapid în ultimele săptămâni. O primă propunere de proiect inspirată de modelul francez a fost prezentată și ar trebui să fie discutată la nivelul COREPER (întâlnirea ambasadorilor din statele membre UE). În cadrul reuniunii ECOFIN din iunie, Germania a solicitat un schimb de opinii cu privire la FTT. Taxa pe tranzacțiile financiare ar urma să aibă o rată de impozitare cuprinsă între 0,2% și 0,3% la achiziționarea de acțiuni ale societăților cotate la bursă înregistrate într-un stat membru, a căror capitalizare bursieră depășește un miliard de euro. Taxa urmează să fie plătită în statul membru în care societatea a emis instrumentul financiar. Trebuie observat că textul actual nu abordează chestiunea repartizării veniturilor între statele membre. O posibilă variantă este ca aceste venituri să poată fi utilizate pentru bugetul Uniunii Europene sau al zonei euro.

Margrethe Vestager solicită o soluție globală privind impozitarea digitală

La 16 mai a.c., Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență, a participat la sesiunea plenară a Comitetului Economic și Social European (CESE), unde a vorbit despre impozitarea economiei digitale, aceasta reiterând că este inacceptabil ca „unele companii să plătească impozite, în timp ce altele nu plătesc”. De asemenea, Margrethe Vestager a explicat că eforturile Comisiei Europene de a impune impozitarea economiei digitale au fost îndreptate spre promovarea unei soluții globale la această problemă, în special la nivelul OCDE și al G20.

Elveția a eliminat regimurile fiscale speciale

Duminică, 19 mai a.c., alegătorii elvețieni au aprobat abolirea regimurilor fiscale speciale aplicate în anumite cantoane. Regimurile fiscale speciale au dus la clasificarea Confederației Elvețiene pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale. Rezultatul votului a fost salutat la nivel UE, deoarece deschide calea Elveției de a-și respecta angajamentele atât la nivel european, cât și la nivel internațional. Îndeosebi, votul a eliminat regimurile fiscale speciale pe care legislația din anumite cantoane o permitea pentru societățile care operează la nivel internațional. În baza rezultatelor pozitive ale votului, Comisia Europeană urmează să informeze Consiliul cu privire la acest progres în vederea revizuirii poziției Elveției pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by