Noutățile fiscale europene, prezentate în buletinul de știri ETAF de săptămâna aceasta

Franța introduce impozitarea pentru giganții digitali

În data de 6 martie a.c., ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a dezvăluit detaliile propunerii sale privind introducerea unei taxe asupra economiei digitale ce urmează să fie aplicată în Franța. Propunerea este similară cu proiectul privind impozitarea serviciilor digitale de la nivelul UE, incluzând o rată de impozitare de 3% a veniturilor companiilor digitale care vând produse digitale provenite de la terți, celor care  tranzacționează informații despre utilizatori sau celor care vând publicitate digitală. Taxa vizează întreprinderile digitale cu venituri globale de peste 750 de milioane de euro și vânzări în Franța de cel puțin 25 de milioane de euro. Ca urmare a aplicării acestei taxe, autoritățile franceze preconizează că se vor genera venituri în valoare de 400 milioane de euro în 2019, 450 milioane de euro în 2020, 550 milioane de euro în 2021, respectiv 650 milioane de euro în 2022.

Belgia deschide subiectul impozitării emisiilor din aviație

Marți, 5 martie a.c., în timpul Consiliului Mediu, delegația belgiană a solicitat introducerea unei taxe europene pentru biletele de avion sau a unei taxe pe kerosen pentru a ajuta UE să lupte împotriva schimbărilor climatice. Această idee a fost susținută de patru țări: Olanda (care intenționează să reintroducă o taxă pentru biletele de avion din 2021 și care a lansat dezbaterea în cadrul reuniunii ECOFIN din 12 februarie a.c.), Franța, Luxemburg și Suedia. În particular, Belgia a solicitat Președinției române la Consiliul UE să organizeze o dezbatere pe această temă în cadrul Consiliului Mediu din 26 iunie a.c.

Comisia investighează deciziile fiscale emise de Luxemburg către Huhtalux

Comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a solicitat deschiderea unei anchete împotriva anumitor hotărâri fiscale emise de Luxemburg ce vizează compania Huhtalux S.à.r.l., societate care face parte din grupul finlandez Huhtamäki, unul dintre cei mai mari producători mondiali de recipiente pentru alimente și băuturi care folosește materii prime din plastic și carton. Huhtalux obișnuia să primească împrumuturi fără dobândă de la grupul Huthamäki, pentru a le folosi ulterior în vederea acordării de împrumuturi purtătoare de dobânzi altor societăți din același grup. Administrația fiscală din Luxemburg a decis în 2009, 2012 și 2013 ca baza impozabilă a Huhtalux să fie ajustată pe măsură ce societatea plătește dobânzi. Potrivit Comisiei, Luxemburg a acordat companiei un avantaj, deoarece Huhtalux plătește în prezent mai puține impozite decât alte societăți similare.

Conferința fiscală ETAF Tendințele viitoare ale impozitării, în 20 martie 2019

În data de 20 martie 2019, la Bruxelles, reprezentanți ai Comisiei Europene, membri ai Parlamentului European și cadre universitare vor participa la Conferința fiscală a ETAF privind Tendințele viitoare ale impozitării. În cadrul lucrărilor se vor discuta aspecte precum ultima propunere a Comisiei Europene de renunțare la principiul unanimității în materie fiscală, obiectivele programelor electorale și impactul Brexit-ului asupra politicii fiscale a UE.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by