Newsletter-ul ETAF din 12 noiembrie – Noi informații cu privire la impozitul pe servicii digitale (ISD), cotele reduse de TVA pentru publicații electronice și declanșarea procedurii de infringement

Poziția ECOFIN cu privire la impozitul pe servicii digitale (ISD)

Marți, 6 noiembrie a.c., în timpul reuniunii ECOFIN, miniștrii de finanțe din statele membre au discutat propunerea Comisiei din 21 martie cu privire la impozitul pe servicii digitale (ISD). Deși s-au înregistrat unele progrese referitoare la definiții, colectarea impozitării și cooperarea administrativă, există încă diferențe între statele membre privind aria de acoperire a serviciilor ce va face obiectul impozitării viitoare, reprezentantul Germaniei insistând pentru eliminarea vânzării de baze de date din domeniul de aplicare a directivei. Cu privire la data intrării în vigoare, Franța propune adoptarea directivei în luna decembrie a acestui an, urmând ca data de implementare să fie la sfârșitul anului 2020. Directiva ar urma să intre în vigoare automat, cu excepția cazului în care se va lua o hotărâre la nivelul OCDE până la acea dată. În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că state precum Irlanda, Danemarca și Suedia încă se opun cu fermitate propunerii, în timp ce poziția Germaniei este încă vagă. Conform site-ului Ministerului Finanțelor Publice, România susține adoptarea unei soluții comune la nivelul UE privind impozitarea serviciilor digitale și nu soluții individuale ale statelor membre.

Mai multe detalii despre acest subiect, pe site-ul Politico

Miniștrii de Finanțe sunt de acord cu privire la directivele în materie de TVA

În timpul aceleiași reuniuni, Consiliul a adoptat o directivă care permite alinierea normelor privind TVA pentru publicațiile electronice și pe suport fizic, în vederea aplicării cotelor de tva reduse, foarte reduse sau zero pentru publicațiile electronice.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul Consiliului UE

Pachetul lunar al Comisiei cu privire la procedura de infringement

Joi, 8 noiembrie a.c., Comisia a emis pachetul lunar de acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor din luna noiembrie. O scrisoare de punere în întârziere a fost transmisă Italiei pentru faptul că nu percepe valoarea corectă a TVA pentru leasingul iahturilor. Totodată, Comisia a mai emis un aviz motivat Italiei din cauza sistemului său ilegal de scutiri pentru combustibilul utilizat pentru iahturile închiriate în apele UE. De asemenea, a fost trimisă o scrisoare de punere în întârziere Regatului Unit referitoare la practicile abuzive în materie de TVA aplicate în Insula Man în ceea ce privește aprovizionarea și leasingul de aeronave. O scrisoare de punere în întârziere a fost transmisă și Belgiei, solicitându-i acesteia să își modifice normele privind distrugerea stocurilor de produse din tutun atunci când accizele sunt modificate. O altă scrisoare solicită Belgiei să pună în aplicare hotărârea Curții de Justiției privind evaluarea veniturilor obținute din închirierea bunurilor imobile. Scrisori de punere în întârziere au fost trimise și Bulgariei, privind aplicarea în mod corect a normelor UE care prevăd schimbul automat de informații între statele membre referitoare la veniturile financiare, respectiv României, în vederea eliminării mecanismului de plată defalcată a TVA.

Informații suplimentare, pe site-ul Comisiei Europene

Pentru a consulta newsletter-ul complet, vă rugăm să accesați site-ul ETAF.


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by