Rezultatele Consiliului ECOFIN din 6 noiembrie

Principalele subiecte discutate în timpul reuniunii ECOFIN au fost: impozitarea serviciilor digitale, lista UE a jurisdicțiilor fiscale necooperante, normele TVA pentru publicațiile electronice și fizice, sporirea eficienței Agenției Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust).

Referitor la impozitarea economiei digitale, reuniunea a înregistrat progrese cu privire la definițiile, colectarea impozitelor și cooperarea administrativă în varianta DST (Digital Service Tax) propusă de Comisie în data de 21 martie 2018. Cu toate acestea, există încă diferențe între statele membre cu privire la domeniul de aplicare al serviciilor care vor face obiectul viitoarei taxe. În cele din urmă, toate statele membre au convenit asupra includerii unei „clauze de caducitate”, care ar duce la expirarea directivei odată ce o soluție globală de impozitare a economiei digitale va fi adoptată la nivelul OCDE. Președinția austriacă este optimistă cu privire la adoptarea unui acord în cadrul reuniunii Consiliului din 4 decembrie.

În ceea ce privește reforma cotelor reduse de TVA, Consiliul a convenit asupra unei propuneri ce permite statelor membre să aplice cote reduse de TVA, foarte reduse sau cote zero inclusiv pentru publicațiile electronice, contribuind astfel la planul privind piața unică digitală.

Mai multe informații găsiți pe site-ul Consiliului UE.


Facebook LinkedIN CECCAR Business Magazine CECCAR FM YouTube - CECCAR

Written by