Propunerile de directive adoptate de cel mai recent Consiliu ECOFIN

Patru soluții rapide pe termen scurt la normele actuale de TVA, discutate de ECOFIN

Pe 2 octombrie a.c., Formațiunea Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) a Consiliului Uniunii Europene a convenit asupra următoarelor aspecte:

Consiliul a adoptat patru „soluții rapide” prezentate inițial de Comisie privind normele actuale de TVA la nivelul Uniunii Europene:

  • stocurile „call-off”: Propunerile prevăd un tratament simplificat și uniform pentru acordurile privind stocurile de tip „call-off”, în cazul în care un furnizor transferă stocuri aflate la dispoziția unui achizitor cunoscut într-un alt stat membru;
  • numărul de identificare a TVA: Pentru a beneficia de o scutire de TVA pentru livrarea intracomunitară de bunuri, numărul de identificare a clientului va deveni o condiție suplimentară;
  • operațiunile în lanț: În vederea creșterii certitudinii juridice în stabilirea TVA pentru operațiunile în lanț, propunerile stabilesc criterii uniforme;
  • dovada furnizării în interiorul UE: Se propune un cadru comun de reglementare pentru dovezile de documentare necesare pentru a solicita o scutire de TVA pentru livrările intracomunitare.
Consiliul va adopta directiva după emiterea avizului de către Parlamentul European.

Accesați textul integral al propunerii de directivă.

Adoptarea unui mecanism generalizat de „taxare inversă” pentru a preveni mai bine frauda

De asemenea, o altă propunere de directivă va permite statelor membre care sunt cel mai grav afectate de frauda TVA să aplice temporar o inversare generalizată a datoriei TVA. Acest așa-numit mecanism generalizat de „taxare inversă” implică transferarea răspunderii pentru plățile TVA de la furnizor către client. Comisia a emis propunerea în decembrie 2016 la cererea statelor membre afectate în mod special de frauda TVA. Se așteaptă ca directiva să fie adoptată fără discuții ulterioare, după ce Parlamentul European își va da avizul.

Accesați textul integral al propunerii de directivă.

În ceea ce privește poziția României referitoare la mecanismul generalizat de taxare inversă a TVA, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, prezent la ședința ECOFIN, a subliniat faptul că România va susține inițial un proiect-pilot al mecanismului generalizat de taxare inversă cu extinderea ulterioară și către alte entități.

Accesați site-ul MFP pentru a vizualiza declarația integrală a ministrului finanțelor publice.

Reduceri de TVA pentru publicațiile electronice

O altă propunere de directivă adoptată de Consiliu a convenit asupra unei propuneri care permite statelor membre să aplice cote reduse, foarte reduse sau cote zero de TVA pentru publicațiile electronice, aliniind astfel normele în materie de TVA pentru publicațiile electronice cu cele pentru publicațiile pe suport fizic. Directiva va fi adoptată fără discuții ulterioare odată ce textul va fi finalizat în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Accesați textul integral al propunerii de directivă.

Consiliul adoptă măsuri de îmbunătățire a cooperării administrative pentru a preveni frauda în materie de TVA

Regulamentul abordează cele mai răspândite forme de fraudă transfrontalieră, prin îmbunătățirea modului în care administrațiile fiscale cooperează atât între ele, cât și cu alte organe de aplicare a legii. Regulamentul va intra în vigoare la douăzeci de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial, iar majoritatea dispozițiilor sale se vor aplica de la 1 ianuarie 2020.

Accesați textul integral al Regulamentului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați site-ul ECOFIN.

Written by